I Iran er der tårne fulde af duelort!

Langs vejen Ezhiyeh mellem byen Esfahan og Varzaneh kan du se mange tårne, som står og troner alene ude på de grønne frodige marker. Nogle få er intakte, men de fleste er faldefærdige og står der som ensomme tinsoldater. I datiden skulle der have været mere end 3000 duetårne i Esfahan, men i dag er der blot 300 tilbage, hvoraf ca. 65 er sat under beskyttelse.

De runde tårne fulde af duelort i Iran

Jeg måtte spørge vores chauffør* og guide*, hvad det var han snakkede om, fordi jeg forstod simpelthen ikke forklaringen om et tårn fyldt af duelort. Det kunne umuligt være det, jeg hørte.

Men jo, du hørte også rigtigt.

I 16. – 17. hundredetallet byggede landmændene tårne til duer. Alle tårnene er bygget cylinderformet af mudder, strø og gips og omkring 10 til 12 meter høje. De er bygget på en hel særlig måde, sådan at rovdyr og større fugle ikke kunne komme ind og spise duerne. Der kunne bo op til 14.000 duer i hvert tårn. Inde i tårnet er der lavet særlige indhak, hvor duerne kunne lave rede. En gang om året brød de lokale landmænd ind i tårnet og skrabede rederne rene og samlede duernes lort sammen, for at sprede ud på deres afgrøder. De mente, at duelort var den bedste gødning til deres afgrøder, særligt meloner og agurker, som de elsker og dyrker i massevis stadigvæk den dag i dag.

Vi besøgte duetårnet der findes i byen Varzaneh, fordi det er nydelig restaureret og omdannet til et lille museum. Duetårnet er daglig åbnet og indrettet med en butik i nederste etage, hvor der sælges håndarbejder fra lokalområdet. Fra tårnets tag er der et skønt panoramaview over byens tage.

Det er mystisk, men det var en særlig del af iranernes liv på landet.

Entré: 3 – 4 kr. per person

* Vores søde chauffør og guide Mohammad 🙂

Mohammad Mirzakhany
Mohammad Mirzakhany

3 Comments

  • Ej, hvor var det sjovt og interessant at læse om 🙂 Og lidt sjovt, hvordan landmændene må ha’ været gennem det rene besvær for netop at kunne få duelort! Hmm… Nogle burde lave et tårn ved Hovedbanegården i KBH, så duerne bidrog med noget positivt 😉 Kh Mette

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)