Juleaften på Langkawi – jo hvorfor ikke?

Hele december er børnenes tid med opgaver i skolen der handler om jul. På arbejdspladsen er der også traditioner med firmagaver og julefrokost og andre arbejder og gør vores samfund en stor tjeneste osv. Juleaften er kulminationen på alle de stimuli vi har indsamlet hele december og forløses ved massevis af julemad og julegodter, dans om juletræ, julegaver og traditioner.

Hvordan reagerer dine børn og hvad gør du selv?

December 2013 pakkede vi vores tasker og rejste til Malaysia. Vi begyndte i hovedstaden Kuala Lumpur og derfra videre ind i Taman Negara National Park videre til Camaron Highlands, derefter ud til den brolagte ø Penang og sluttede på øen Langkawi. Det var på øen Langkawi vi hjemmefra havde besluttet, at her skulle vi være i alle juledagene og fejrer juleaften.

I Danmark fejrer vi juleaften den 24. december, men i Malaysia hvor religionen er fordelt med 52% islam, 17% buddhisme, 12 % kinesere, 7% hinduisme og kun 8% kristne, så skal man lede længe efter en privat juletræsfest den 24. december.

På Penang var vi på Gurney Drive Hawker aften madmarked og ved siden af ligger et populært mail Gurney Plaza, hvor vi oplevede et juleshow der gav os myrekryb.

Juleaften på Langkawi

Det er den 23. december og vi blev hentet af vores værtsfamilie på kajen, hvor færgen lagde til. Den næste uge skulle vi bo i en lille Malay landsby langt væk fra hovedvejen. Villa Langkawi fandt jeg igennem bookingsiden AirBnb. https://www.airbnb.dk/rooms/2002527

Vores Airbnb hus på Langkawi

Vi boede i et homestay sammen med 2 andre familier; et ældre ægtepar fra England og en Amerikansk diplomatfamilie udstationeret i Chengdu i Kina, men var kommet til øen, ligesom os for at holde juleferie.

Den 24. december var en helt almindelig dag rundt på øen bortset fra private fester på de store private resorts rundt på øen og for os. Vi savnede vores familie derhjemme og var lidt trist til mode hele dagen. Vores vært Sammy oplyste os den dag vi ankom, at den 26. december skulle vi holde fest alle sammen en slags juleaften på Langkawi, men da dagen kom blev den udsat til den 28. december, fordi de store hotelkæder og resorts havde opkøbt alt, hvad der fandtes af kød på øen!

Du kan fortsat finde os på billede inde på deres Airbnb side 🙂 

Kartoffelsalat

Vi skulle alle sammen medbringe en typisk ret til aftens højbord, som var blevet til en barbecueaften i stedet for en juleaften. Vi besluttede alle fire, vi ville lave kartoffelsalat. Det skulle vise sig, at det blev den sværeste opgave vi havde sat os på under hele turen, fordi vi kunne ikke opdrive en kartoffel nogen steder.

Kartofler
Buret med kartofler og løg

Vi ledte efter kartofler både i hovedbyen Kuah og turistområdet Kampung Lubok Buaya og tilsidst fandt vi dem hos en lille købmand i byen Pekan Baru Padang Matsirat i et bur ude bagved butikken. Det var som at vinde i lotto, fordi her kunne vi også købe løg. Ymer og cremefraiche fandtes ikke, så vi købte et par små bæger neutral yogurt og mayonnaise. Krydderurter var der heller ikke, så vi købte karry – troede vi indtil vores vært fortalte os at det var gurkemeje, så vi lånte lidt karry af hende.

Bettina Renser fisk
Bettina renser fisk

Jeg hjalp til i køkkenet og lærte, at rense friske fisk til grillen, imens børnene badede i poolen og spillede bordtennis.

Leg ved poolen
Leg ved poolen

Endelig var maden færdig og bordtennis bordet blev pyntet med en fin dug i den ene ende af det søde ægtepar fra England og på et splitsekund var det blevet til et fint bord. Maden kom frem fra gemmerne og bordet mindede mere om en børnefødselsdag i et tivoli end en barbecueaften. Kartoffelsalaten havde ingen set før og meget skeptiske smagte de den, men om aftenen da vi ryddede op var skålen næsten slikket ren og opskriften blev delt rundt om bordet.

Juleaften på Langkawi
Julemiddagen er serveret

 

Vi synger julesalmer
Vi synger julesalmer på hver vores sprog

Lystigt sang vi julesalmer og sange på vores alle sammens sprog. Det blev til mange sange, inden vi kom rundt om bordet og den helt store overraskelse kom, da Sammy og hans kone kom med julegaver til os – hvem havde lige forventet det?

Julegaver til Mathias og Kristine fra vores værtsfamilie
Julegaver til Mathias og Kristine fra vores værtsfamilie

Og sådan blev vores barbecueaften en fest med masser af lækker mad i nærvær med de lokale og vores nye venner, med sang og latter, røverhistorier.

Den aften, da vi gik i seng og kyssede hinanden godnat var vi lykkelige og sagde højt: “så blev det alligevel jul i år”.

De bedste hilsner

Bettina

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)