Se Esfahans flotte broer langs floden Zayandeh, hvis du vil føle og se, hvor iranerne hygger sig blandt venner, familie og kærestepar. Medbring tæppe, picnic og te og slå dig ned i skyggen under de høje træer i de grønne oaser imellem broerne.

Si-o-se Pol set fra siden
Si-o-se Pol set fra siden
Passagen over broen Si-o-se Pol
Passagen over broen Si-o-se Pol

Si-o-se Pol broen

Si-o-se Pol broen hedder egentlig Allahverdi Khan opkaldt efter bygherren og kommandør fra Safavid hæren. Broen er bygget i 1603 og er 360 meter lang og 14 meter bred. Broen har 33 buer og deraf navnet Si-o-se Pol, som betyder 33 buer. Broen har indbygget mellemgange, som en slags vindskjold til datidens køretøjer med dyr spændt for, så de ikke væltede.
I dag er broen er et vildt hyggeligt samlingssted, hvor unge kærestepar gemmer sig i mellemgangene og venner, som er en tur i byen, men også mange familier går tur både dag og aften og benytter broens udformning, som en smuk baggrund til et selfiebillede.

Ser ud over floden i en af buerne
Ser ud over floden i en af buerne

På den modsatte side af broen, den nye bydel i følge de lokale, starter det armensk kristne kvarter.

Joui broen

Joui broen er en smal gangbro og mindre kendt og omtalt i diverse guidebøger, men også rigtig flot. Broen er opført med 4 buer, så et lille 8-kantet hus, dernæst 6 buer, et nyt 8-kantet hus og 4 buer. Den har en passage for oven, men lige over vandoverfladen er der bygget et fortov af jern ud til et lille tehus, der er bygget ind i det ene af de to 8-kantede huse.

Broen Joui
Broen Joui

Khaju broen

Khaju broen har 24 buer og et 8-kantet udsmykket hus i midten. Den er 132 meter lang og qw meter bred. Broen blev bygget i 1660 af Shah Abbas ll og det skulle være den oprindelige vejforbindelse til Shiraz. Khaju broen er et arkitektonisk interessant bygningsværk, fordi udover at den er bygget i to niveauer, så har den også både en inder- og yderpassage, hvor du kan gå.

Khaju Broen et stille moment
Khaju Broen et stille moment
Khaju en af Esfahans flotte broer
Khaju en af Esfahans flotte broer
Ung smart kvinde på broen Khaju
Ung smart kvinde på broen Khaju

På den nederste etage under broen er der hvælvninger, hvor du kan sidde og hygge dig. Her gemmer unge håbefulde iranske kærestepar sig, men det er også her de lokale mænd i alle aldre har for vane at mødes og synge.

De syngende mænd under Khaju broen
De syngende mænd under Khaju broen

En hel særlig stemning spredes her på nederste niveau af broen med sang i baggrunden.

Broerne er ubeskrivelige smukke om aftenen.

Udflugten mellem de tre broer tager ca. 2 – 3 timer.

Den ældste bro i Esfahan hedder Shahrestan – den besøgte vi ikke denne gang 🙂

De bedste hilsner

Bettina

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)