Tag med på vandretur i Hamburg hav eområde og se UNESCOs verdenskulturarv. Det er et utroligt charmerende område fyldt med romantik, historiske bygninger, pakhuse, kanaler til alle sider og broer der forbinder hele området med hinanden.

⇒ Sæt kryds i kalenderen og planlæg en tur gennem UNESCOs verdenskulturarv i Hamburg næste gang du kommer dertil

Kultur er mange ting, men i 2015 blev Speicherstadt og Kontorhausviertel begge optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv. De to bydele Speicherstadt og Kontorhausviertel er selvstændige områder i Hamburg, men de har også en historisk forbindelse til hinanden.

UNESCOs verdenskulturarv i Hamburg

Speicherstadt

Hamburg er faktisk en velhavende by og den har aldrig manglet penge, fordi handlen boomede allerede for et par hundrede år siden med varer fra fjerne egne, som blev handlet af dygtige købmænd. Tager du en tur langs kysten kan du se de store villaer, som de rige købmænd og kaptajner, opførte til sig selv og deres familier.

Speicherstadt var et toldfrit område fyldt med røde pakhuse, kanaler og jernbanebroer.

Wandrahmsfleet broen
Wandrahmsfleet broen
Speicherstadt district
Speicherstadt district

German Customs Union besluttede, at denne frihandel i hele byen skulle ophøre og de handlende fik i stedet tildelt en mindre del ved havnen, hvor de kunne opbevare deres vare i store toldfrie pakhuse.

Speicherstadt eller som der står i guidebøgerne ”City of warehouses” er på ca. 300.000 m2 er tætbygget af røde murstensbygninger bygget på tykke egetræs søjler med vand omkring, så prammene kunne sejle helt tæt på og losse godset af direkte ind varehusene. Det holdt på frem til 1927.

På et par timer til fods kommer du nemt rundt om alle broerne og bygninger i Speicherstads, men hvis du skal have alle røverhistorierne og komme ind i spændende baggårde, så anbefaler jeg at gå med en lokalguide.

Kort over Speicherstadt i Hamburg:

Kontorhausviertel

Der er fire bygninger, som er en del af Kontorhausviertel med Chilehaus, som den mest kendte bygning. Det er også den bygning du først ser, når du kommer gående fra Speicherstadt. Grunden til navnet er, at købmanden Henry Brarens Sloman, havde tjent en formue på handel med saltpeter i Chile og han ønskede bygningen skulle ligne et passagerskib. Det er så smuk en bygning, som arkitekten Fritz Höger får lavet. Når du kigger direkte ind på den ser du et hus symetrisk fylder med vinduer, men går du ned langs bygningen og kigger tilbage forsvinder alle vinduerne, som ser du siden af et skib.

Kontorhaus betyder det, du tror, og som vi har i alle danske byer med iværksætteri – et kontorfællesskab.

Sprinkenhof i Hamburg
Sprinkenhof i Hamburg

Nej, kontorfællesskabet er ikke noget vi har opfundet i det 21. århundrede, fordi disse bygninger blev allerede opført i 1920’erne og 1930’erne. Kontorhusene blev bygget til de mange handelsvirksomheders ansatte til bl.a. at administrere varerne i Speicherstadt. Arkitekturen og oprindelsen af bygningerne er årsagen til de er indskrevet på UNESCOs verdensarvliste.

Du kan læse om kontorhusene og hele kvarteret her: https://www.hamburg.de/welterbe/4509322/unesco-kontorhausviertel/

Chilehaus indergården
Chilehaus indergården

Lyset om aftenen

Du skal også gå tilbage om aftenen, hvor Hamburg har gjort meget ud af belyse bygningerne.

Poggenmuhlen broen med udsigt til Wasserschloss
Poggenmuhlen broen med udsigt til Wasserschloss
Indergården i Chilehaus by night
Indergården i Chilehaus by night
Chilehaus set fra agter
Chilehaus set fra agter

Gør dig selv en tjeneste at booke en guide, som kan give dig et indviende indblik i de århundrede gamle pakhuse og kontorhuskvarter.

Jeg har skrevet dette indlæg, fordi jeg har været i Hamburg med Hamburg Tourism & Marketing i samarbejde med NordicTB under kampagnen #ChristmasInHamburg og #HolyHamburg, hvor jeg har skrevet om de bedste julemarkeder i Hamburg.

Hamburg kan besøges hele året rundt. Årstiden har ingen betydning for de smukke gamle områder.

God tur

De bedste hilsner

Bettina

One Comment

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)