Du skal tage at rejse til Krakow på en forlænget weekendtur, fordi byen gemmer på små hyggelige torve mixet med vibes af storbyliv, religiøse monumenter og et overdådige kongepalads Wawel og turistmekkaet ved Rynek Old Square i den gamle bydel i stærk kontrast til byens skæbne under 2. Verdenskrig og den uhyggelig tragedie i Auschwitz blot en times kørsel fra centrum.

Jeg har været på forlænget weekendtur med familien og her er nogle af de fede steder vi fandt, som du kan tage med i planlægning af din rejse til Krakow.

Har du spørgsmål til Krakow, så skriv til mig i kommentarfeltet eller send mig en privat besked her: Privat mail

Det jødiske kvarter Kazimierz

Her bliver man i godt humør af at gå rundt.

Det gjorde jeg ihvertfald.

Du kan for eksempel starte ferien med en drink på Rubinstein Hotel’s Sky Bar (Reklamelink). I godt vejr er der flot udsigt ud over lokalområdets tage og kongeslottet Wawel.

Rubinstein Hotel og Sky Bar
Rubinstein Hotel og Sky Bar Hotel Rubinstein (Reklamelink)

Rundt i kvarteret Kazimierz finder du hyggelige grønne gårdhaver med cafeer eller beergardens. Gamle grå og kedelige hjørne parkeringspladser er omdannet til hyggelige Street Food Corners med masser af atmøsfære og udendørsliv.

Torvet Plac Nowy, som ligger i centrum af Kazimierz, er meget hypet i mange guidebøger for cafeer, barer, loppemarked og boder og den berømte sandwich Zapiekanka. Ja, det er da et fint torv og der skal nok have været hyggeligt her engang, men det er blevet lidt for turistet, så søg hellere videre af alle gaderne der går ud herfra.

Kunst og biergarden i det jødiske kvarter
Kunst og biergarden i Kazimierz

Kulturfestivaler har lavet kunst på gavlene rundt omkring i gaderne. Så er du til Street art kan du følge i deres fodspor og få en fed tur rundt i kvarteret.

Grafitti i Krakow
Et af de mange vægmalerier i bydelen Kazimierz i Krakow
Street Food torvet Skwer Judah
Street Food torvet Skwer Judah

Læs her om alt den gode Street food i Krakow 

Den meget berømte film Schindler’s List af Steven Spielberg har optaget flere scener til filmen fra området, hvilket gør filmen ekstremt autentisk, fordi det jo netop er her det virkelig skete under 2. Verdenskrig.
Kazimierz emmer af liv og glæde.

Bagved den ældste Synagoge i Krakow ligger Remah kirkegården. For et lille symbolsk beløb kan man få tilladelse til at besøge begge steder. Dog skal du vise respekt, imens du går rundt herinde, da de troende praktiserer deres religion her, som de har gjort de sidste 500 år. Her nedenfor ser du en person lagt et lille papir med en bøn under en sten på en gravsten.

Den gamle kirkegaard i Kazimierz kvarteret i Krakow
Den gamle kirkegård i Kazimierz kvarteret i Krakow

Promenade langs floden Wisla

Er vejret godt og kan du lide at gå, så und dig selv en gåtur langs floden Wisla. Du vil møde alt fra familier på tur, løbere, cyklister, venner med picnickurven og studerende der hygger sig i græsset. Du kan også sætte dig på en husbådscafe med en drink i solen og nyde livet eller tage på sejltur på floden Wisla og se byen fra en ny vinkel.

Centre for Documentation of Art of Tadeusz Kantor Crcoteka og floden Wisla
Udsigt til Centre for Documentation of Art of Tadeusz Kantor Crcoteka langs floden Wisla

Kunstbroen Father Bernatka Bridge

Kryds den karakteriske bro Father Bernatka Bridge udsmykket med 9 akrobatiske skulpturer af kunstneren Jerzy Kedziora, som levendegøres, når man går på broen. Og så er siderne fyldt med kærlighedserklæringer i form af hængelåse. Broen er delt i to, hvor den ene side er til gående og den anden til cyklister. Broen går fra området Plac Wolnica til Podgorze.

En kærlighedsbro der bare må krydses.

Father Bernatka Bridge
Den flotte bro Father Bernatka Bridge

Området Podgorze på modsatte side af floden Wisla

Små cafeer og en såkaldt “Milk bar” Bar Mleczny er det første møde på modsatte side af Father Bernatka Bridge, samt museet Center for Documentation of the Art og Tadeusz Kantor Cricoteka (Det er bygningen på billedet her nedenunder) ligger ved flodbredden på din venstre side. Museet har en hel speciel konstruktion og kræver lige at man kommer tæt på.

Centre for Documentation of Art of Tadeusz Kantor Crcoteka
Centre for Documentation of Art of Tadeusz Kantor Crcoteka

Fortsætter du forbi museet og går langs floden i en 1/2 times tid kommer du til Ghettoen, hvor Jøderne blev flyttet hen under 2. Verdenskrig og hvor Schindler havde sin fabrik. Ghettoen er i dag væltet og moderne bygninger huser området, men du skal tage derhen for at besøge Schindlers fabrik. Et meget anbefalesværdigt museum og meget læreigt, men jeg vil gøre dig opmærksom på, at rejse du med børn skal de være omkring 14 år og opefter for at forstå det.

Fra broen og retning ligeud kommer du frem til Eglise Saint-Joseph. En smuk kirke, hvis tårn ses på lang afstand.

Eglise Saint-Joseph
Eglise Saint-Joseph

Har du tid og lyst kan du fra kirken gå venstre omkring og videre opad i 20 minutters tid til udsigtspunktet Krakus Mound med panoramaudsigt over Krakow, samt stenbruddet og kalkovnene Liban opkaldt efter forretningsmanden Bernard Liban.

Krakus Mound i Krakow
Krakus Mound i Krakow

Minderne fra kalkovnene og stenbruddet er frygtelige, idet stedet senest blev brugt som arbejdslejr under ledelse af nazisterne i 2. Verdenskrig. Scener fra filmen Schindler’s List af Steven Spielberg er også optaget i dette område.

Drejer du til højre ved broen og går langs flodbredden kommer du hen til et stort indendørs svømmebad- og spabassin og ICE Krakow Congress Center. Her ser du Grunwald Bridge, hvor du kan krydse tilbage mod Krakow centrum og gå direkte ind i den gamle bydel med kongepaladset Wawel.

Den gamle by i Krakow og Wawel kongepalads

På toppen af bjerget Wawel troner det flotte kongepaladset Wawel frem godt beskyttet af en høj rød murstens borgmur. Vagttårnene står høje og ranke og markerer tydeligt dette er et særligt kongepalads.

Senatorska Tower
Senatorska Tower

Bagved borgmuren ligger der nærmest en helt lille by med selve paladsbygningen, kongehaven, en katedral, de kongelige gravkamre, skatkammer, krigsmuseum og de statslige bygninger.

Wawel slot i Krakow i Polen
Wawel slot i Krakow i Polen

Hver del kan besøges, men kræver entrébillet. Ikke bare en billet, men én til hver bygning. Det kan blive problematisk, at vente med at købe billet til selve dagen, for der kan være udsolgt! Og de tilbyder ikke online salg af billetter. Efter min mening et helt utroligt gammeldags rigid system. 

Derfor vil mit råd til dig være, at kigge på hjemmesiden Wawel Royal Castle og se hvad der har din interesse. Gå derefter derop 1 – 2 dage før og køb dine billetter. Du er nu godt forberedt og du kan frit vælge, hvad du vil se. Eller du kan købe entre og guidetur hjemmefra og slippe for bøvlet.

Vi valgte, at se slottets skatkammer og krigsmuseum, hvor vi så det sejeste sværd nogenside. Det er Polens svar på Ezcalibur og det bevogtes sikkert bag tykke borgmure lagt inde bag slottets vægge kun oplyst af solens stråler igennem den tonede rude og nogle få spots. Det er et legendarisk symbol i Polen for magt og styrke og har i århundrede kronet konger og gjort mænd til riddere. 

Polens Ezcalibur
Polens Ezcalibur

Gågaden Grodzka

Fra kongepaladset Wawel begynder gågaden Grodzka. På den første del af strækningen ligger der flere kirker og offentlige bygninger, men snart ændre den historiske gågade karakter til et turistmekka. Der er et mylder af mennesker og på begge sider af gågaden ligger der den ene tøjbutik efter den anden, diverse shops såsom urmager, cafeer, isboder, gadesælgere, gøglere. Mængden af folk bliver tættere og tættere jo nærmer du kommer det gamle torv Rynek.

Her står jeg af – jeg orker simpelthen ikke at gå i konvoj med tonsvis af turister. Det er altså bare ikke rigtig lige mig og slet ikke min familie. Hvor mon de har det fra 😉 ?

Gadehandlende og cykeludlejning
Gadehandlende og cykeludlejning

Lige inden gågaden munder ud i Rynek Old Square fandt vi vores redning. På din højre hånd ligger Café Zakatek igennem en port og derinde igennem porten ligger en simpel cykeludlejningsbutik (som kun tager kontanter!!!). En hurtig beslutning blev truffet og vi lejede cykler. På få minutter var vi væk fra gågaden og tog en cykeltur rundt i den grønne park, som går hele vejen rundt om Krakow. Vi cyklede også en lang tur langs floden Wisla og rundt i byen på må og få inden vi cyklede tilbage med cyklerne og havde samlet mod til at fortsætte videre ad gågaden til den gamle torv Rynek.

Ballonmanden på gågaden Grodzka
Ballonmanden på gågaden Grodzka

Rynek Old Square

Boder, hestevogne, cykler, løbehjul, segways, skolegrupper, grupper af turister som følger guidens flag og så os andre fylder byens gamle torv Rynek godt op. Kirken er yderst betagende og det samme er mange af bygningerne.  

St. Marys Church rejse til Krakow
St. Marys Church

Er du blevet træt i benene af at gå rundt i byen ligger der mange fine cafeer med facade mod torvet.

Eller du kan tage en tur rundt i hestevogn?

Hestevognskørsel på det gamle torv Rynek
Hestevognskørsel på det gamle torv Rynek

Videre af gågaden kommer du ned til St. Florian’s Gate, som er et flot gotisk tårn fra 14-tallet. 

St. Florians's Gate
St. Florians’s Gate

Galeria Krakowska

Shopping centret Galeria Krakowska rejse til Krakow
Shopping centret Galeria Krakowska

Hvis du rejser med teenagere eller har et stort shopping-gen, så skal du sætte tid af til at besøge Galeria Krakowska. Det er et giga stort shopping mall i mange etager med alle tænkelige mærkevare butikker, food store område, cafeer, hæveautomat osv. Går din rejse til Krakow med tog, så vil Shopping Mall’et formodentlig være dit første møde med Krakow, fordi togstationen ligger sammen med mall’et. I det her område er der også mange hoteller og et stort Street Food område Dworek. Altså et område af Krakow, hvor der er rigtig meget gang i den. 

Vil jeg anbefale at rejse til Krakow?

Ja, det kan du tro.

Jeg synes virkelig godt om byen, men særligt bydelen Kazimierz og den sydlige del af byen. At rejse til Krakow efterlader et stærkt indtryk fra fortiden og håb om fremtiden.

Blå Trabant i Krakow
Måske du skal købe en Trabant med hjem fra din rejse i Krakow

Læs også om vores udflugt til Auschwitz koncentrationslejr, hvor det er gratis at komme ind, men ingen jeg har mødt er lykkedes at få gratis entre.

De bedste hilsner

Bettina

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)