Mathias kom hjem fra skole forleden og spurgte mig: Mor er vi rige?

Hmmm, sagde jeg, og lod lige sætningen hænge i luften i nogle sekunder, fordi jeg var klar over, at det der efterfølgende ville blive sagt ville få stor betydning for Mathias opfattelse af os.

Hvad får dig til at gøre dig de tanker? Blev min første kommentar og jeg kunne lige trække min konklusion lidt længere.

Jo, mor de siger over i skolen, at vi er rige, fordi vi lige har været på vinterferie og nu skal vi ud at rejse igen til Thailand i sommerferien.

Hvem er vi?

Sagen er den, at vi er en helt almindelig familie med mor og far, børn, fjernsyn, hus og bil osv., men vi træffer nogle valg i dagligdagen sammen med nogle bevidste prioriteringer, som er medvirkende til at vi kan rejse flere gange om året.

Vi elsker at rejse.

Det ligger bare så dybt i os. Nye destinationer eller rejsemål er hele tiden i støbeskeen.

“I HAVEN’T BEEN EVERYWHERE BUT IT’S ON MY LIST” by Susan Sontag

Vi har også lavet en liste, som vi kalder drømmerejser 🙂

Prioritering

Det er et valg vi har truffet og en levemåde, at vi vil bruge vores penge på rejser fremfor produkter og andre materielle værdier. Vores ønsker og drømme er bare meget forskellige, men de fleste mennesker har lettest ved at acceptere udgifter, som skaber materielle værdier, der kan omsættes til penge end at rejse for f.eks kr. 100.000+ om året.

COLLECT MOMENTS NOT THINGS

Collect moments not things

Jeg bliver også tit spurgt om, hvordan vi får råd til at rejse så meget. Hver famile og husstand er selvfølgelig individuel, men her er et par prioriteringer vi har valgt, som du kan tænke over:

 • vi kører i en gammel Toyota, som er billig i drift
 • vi har 1 fjernsyn købt brugt
 • vi har ingen fjernsynspakke
 • vi har ingen abonnementer på noget andet end børnenes og min mobil, samt medlemsskab af DBK
 • vi laver madplaner og er meget bevidste om madforbrug og madspild
 • vi går meget i brugt tøj, som venner og familie ikke bruger mere og shopper second hand.
 • i stor udstrækning bruger vi hvad vi har og genbruger og reparerer vores ting og sager

100.000 dollars løsningen til dig…

Mit svar er meget enkelt og nu må du ikke misforstå mig, men det er et spørgsmål om prioritering, eller sagt på en anden måde.

Det, du virkelig brænder for her i livet, vil du ofte kunne få råd til, med mindre det da falder helt uden for ens økonomiske rammer.

TRAVEL IS NEVER A MATTER OF MONEY BUT OF COURAGE by Paulo Coelho

Mor er vi rige?

JA Mathias vi er sindsygt rige – vi har en samling så stor af oplevelser og hundredvis af minder fra https://www.danishadventurer.dk/bettina-arknaes-rejse-cv/ fra nær og fjern og anekdoter vi kan fortælle om fra nu af og i al evigtid. Vi har valgt, at bruge vores fritid og vores opsparrede penge på at rejse ud i verden og krydre vores hverdag med oplevelser fra andre kulturer, folkeslag og trossamfund, traditioner og mad fra fjerne egne.

Er du også rig?

Knus fra Bettina

17 Comments

 • Dette var et riktig godt skrevet innlegg! Og for øvrig ser jeg at du har mange spennende drømmedestinasjoner på listen din 🙂 Mange steder jeg selv ønsker å reise til, og så Namibia som er et av mine favorittland. Kan varmt anbefale å reise dit – og i kombinasjon med Botswana (Okavangodeltaet!) og Zambia (Victoriafallene!) blir det virkelig et eventyr!

 • Det var altså virkelig en fin artikel, Bettina! Jeg vil også meget hellere være rig på oplevelser 😀 Men det er måske fordi jeg ved, at rig på millioner og dollars ikke er en mulighed 😛 Haha. Det ville nu være dejligt at have flere penge på kontoen, så vi kunne rejse mere 😉

 • Du har fuldstændig ret! Vi hører også meget tit “hvor får i alle de penge fra”, men vi prioriterer også hvad vi vil bruge vores penge på – fx. kunne huset godt trænge til nye vinduer, MEN hver gang vi taler om det, så vil vi alligevel hellere rejse for pengene. Herudover synes jeg også at der er en stor forskel i hvordan man rejser – for når vi bliver spurgt, så tror jeg ofte det handler om at folk tænker på en 14 dages rejse til Mexico for 4 pers. snildt koster 50.000,- hvis man køber en færdig pakke. Sådan en tur kan jo sagtens gøres til under det halve, hvis man er sin egen rejsearrangør.

  Og ja, vi er også vanvittig rige på oplevelser og den bedste rigdom der findes, er at rejse og skabe historie med sine børn <3

  • Hej Charlotte
   Det er netop det at rejse ud på egen hånd, som er et af mine fokusområder med bloggen. Det behøver ikke koste en bondegård og man behøver ikke sælge hus og bil, men man må træffe nogle valg, for det er ikke gratis at rejse, men det er der jo intet der er. Vi fik for nogle år siden et tilbud på en indkørsel til 54.000,-. Det var et helt igennem rimeligt og reelt tilbud MEN den kommer aldrig, fordi der er altid en ny rejse der trækker mere end den indkørsel og bilen holder squ også fint ude på vejen 🙂

 • Det er da mig dig takker, Bettina 🙂 Enig, netværket gør at du kan finde ligestillet som forstår dine valg her i livet. Jeg/vi er da så ligeglade med døde ting. Tror vi kunne bo i en dyr millionvilla, for de penge vi har brugt til på vores rejser men du får jo ikke få oplevelser af at kigge på dine mursten, båre mavesår over dine økonomiske forpligtelser 🙂 Vi er rigtig glade for, at du er en del af vores netværk og håber at der bliver en anledning/mulighed til at vi en dag kan mødes.

 • Rammende og ærlig beskrivelse af, hvordan man kan prioritere sig til rigdom.
  I min familie deler vi mange af de samme prioriteringer – og jeg føler mig MEGET rig.
  Ting er til besvær – oplevelser og minder varer ved og er dét, der får smilet frem.

  • Det er svært for de fleste, at forstå, som du selv siger. Jeg har i mange år ledt efter en forståelse, men det gør jeg ikke mere, fordi jeg har fundet et fantastisk rejsenetværk, hvor jeg deler min passion med andre der har samme eller nogle lignende prioriteringer. Annette vi deler samme passion og kærlighed til at rejse. Jeg kan godt lide det du skriver med ens DNA – jeg mærker det helt ind i knoglerne.
   TAK fordi du/i er med i mit rejsenetværk 🙂

 • Jeg er godt nok også tit blevet spurgt om hvordan jeg får råd til at rejse. Jeg ved godt, at det måske kan se lidt underligt ud at en studerende har råd til at tage ud og rejse i længere tid, men så glemmer de lige at de har den nyeste Iphone, deres nye computer osv.
  Du har helt ret, at få råd til at rejse handler om prioriteringer og hvis man ikke prioriterer det nok, så tror jeg altid at man vil have svært ved at forstå hvordan man får råd…

  • Det handler om vores forskelligheder og deraf også vores prioriteringer i dagligdagen. Så derfor kan du, som studerende også finde penge til det. For der er jo ikke noget rigtig eller forkert her. Jeg kunne da også nogle gange ønske mig nogle nye ting, men når jeg så gør regnestykket op med et sted i verden jeg kan komme hen for samme beløb og mærker efter i min mave, så kan jeg ikke gøre det. Jeg må rejse i stedet for – det er i mit blod 🙂

  • Nemlig og det er det folk ikke helt forstår. Bevares, økonomien er lidt stram en gang i mellem, men jeg har heldigvis lavet mit budget sådan at det sker sjældent, men når det så sker, så er det jo hurtigt glemt igen når man tænker på alle de fede oplevelser som man får rundt om i verden i stedet 🙂 Det er det også for mig og har været det siden barnsben af!

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)