Sponsoreret artikel af:

Visit Thuringia
Tyske Weimar ligger ved floden Ilm i den tyske delstat Thüringen mellem Berlin og München.

Ved første øjekast ligner det ikke, at denne hyggelige by med en rolig atmosfære, hørte til det gamle DDR og efter 2. verdenskrig blev sat under Stalinistisk styre og først fik sin frihed i 1989 efter Berlin-murens fald.

Min lokalguide fortæller, at genopbygningen af Weimar blev et kapløb med tiden, fordi de officielle myndigheder ønskede, at gøre byen til europæisk kulturby og vise den frem for hele verden. Det lykkedes i 1999, men de lokale beboere følte sig fremmedgjorte, fordi de havde knap nok fået deres frihed og så skulle de vises frem for hele omverdenen.

Der bor ca. 65.000 indbyggere og 3 millioner turister kommer hvert år og besøger byen. Turisterne kommer til byen, fordi Weimar symboliserer og samler mere end noget andet Tysklands skæbnefyldte historie og derfor er den lille by blevet en smeltedigel for tysk historie, musik, kultur, kunst, videnskab og arkitektur og mange af de unikke steder er siden kommet på UNESCO’s verdensarvliste.

Her kommer de mest populære seværdigheder i Weimar

Efter et par nætter på det moderne Statthotel (reklamelink) og byvandring med en meget vidende og nærværende guide Peter Baumann fra Weimar Turistkontor vil jeg liste de seværdigheder i Weimar, som tiltrækker mere end 3. millioner turister om året

»Ånden fra Weimar« rummer en mangfoldighed af aspekter og er fyldt med modsætninger og måske vil du overveje, når du kører på A7, at dreje fra ved Kassel Bakker og besøge byen.

 1. Bauhaus Universitetet og Bauhaus museum (UNESCO)
 2. Liszt Musikakademi
 3. Cranach House
 4. Residenzschloss (UNESCO)
 5. Herzogin Anna Amalia Bibliothek (UNESCO)
 6. Rytterstatuen Carl August
 7. Schiller Hause (UNESCO)
 8. Goethehaus og Goethes havehuse (UNESCO)
 9. Goethe og Schiller monumentet foran det Deutsches Nationaltheater
 10. Weimar Haus
 11. Zwiebelmarkt (løgmarked)
 12. Hotel Elephant
 13. Rådhuset
 14. Buchenwald
 15. Tysklands republikken

Bauhaus skolen

Bauhaus skolen blev stiftet af Walter Gropius i Weimar mellem 1919 og 1933. Bauhaus-bevægelsen Modern Movement ønskede at udvikle moderne arkitektur ved at bruge materialer af den tid, såsom beton, glas og stål. Bauhaus, en af de væsentligste strømninger i arkitektur og design i det 20. århundrede, som for mange også var Tysklands mest betydningsfulde eksportvare på den tid. Bauhaus-museet formidler med mere end 300 udstillingsgenstande et indblik i Bauhaus-skolens arbejde, hvis værker endnu i dag har bevaret deres tidløse, nøgterne skønhed.

Bauhaus Universitetet i Weimar
Bauhaus Universitetet i Weimar

Franz Liszt

Franz Liszt, den geniale virtuos opholdt sig mellem 1848 til 1861 i Weimar, som hofkapelmester samtidig med han oprettede og underviste mesterklasser, visionære kompositioner, ny musik-koncerter, opførelser af moderne opera og rådgivning af unge komponister fra nær og fjern.

Cranach House

Cranach House er en renæssance bygning, som blev bygget fra 1547-49 til Kansler Chr. Brück svigersøn til maleren Lucas Cranach den ældre. Den store maler brugte det sidste år af sit liv i en lejlighed i huset, hvor han også havde sit atelier på 3. sal. I 1972 blev Cranach House restaureret i sine oprindelige farver for at markere 500-året for malerens fødsel. I 2002 blev “Theater im Gewölbe” åbnet i stueetagen.

Residenzschloss

Residenzschloss, det nuværende slot er i klassicistisk stil fra 1789-1803 og indeholder et fint kunstmuseum med malerier fra middelalderen til vor tid og bl.a. en omfattende samling af maleren Lucas Cranachs malerier.

Herzogin Anna Amalia Bibliothek

Hertuginde Anna Amalia´s bibliotek i Green Palace er den ældste af de statelige bygninger omkring Democracy Square. I den tre-etagers rokoko bibliotekssal omgives du af kunstskatte tilbage til Weimar’s klassiske æra. I 1821 blev det tilstødende tårn fra byens tidligere befæstninger også integreret i komplekset, og en legendarisk vindeltrappe fra slottet Osterburg zu Weida blev installeret. I 2004 gik der brand i biblioteket og omkring 50.000 bøger gik uigenkaldeligt tabt. I dag omfatter samlingen næsten 900.000 bind, med vægt på primær og sekundær litteratur fra den tyske oplysningstid, klassiske og romantiske periode.

Her kommer du kun ind ved at ansøge om besøgstid.

Hertug Carl August

Rytterstatuen på Democracy Square foran Herzogin Anna Amalia Bibliothek er Anna Amalia søn hertug Carl August.

Schiller Hause

Schiller Hause
Schiller Hause

Friedrich Schiller, den tyske digter, historiker og dramatiker, boede første gang fra 1787 til 1788. Han vendte senere tilbage til Weimar, hvor han sammen med Goethe grundlage Weimar Theater. Schiller Hause indeholder nogle af de oprindelige møbler, der afspejler den stil, der var fremherskende i Schillers dage. Schiller tilbragte sine sidste leveår i borgerhuset ved den daværende Esplanade. I dag er huset indrettet i stilen fra dengang og med delvis originalt inventar, og den permanente udstilling „Schiller in Thüringen“ giver et detaljeret indblik i hans liv og levned.

Goethe House

I Goethe House boede Goethe til sin død i 1832, det blev næsten 50 år. I den tid skrev han sine udødelige klassikere. Den gamle barokbygning fra 1709 kaldet Goethe House er nu et museum, hvor man kan se Goethes møbler, en stensamling, håndskrifter og originale bøger i biblioteket. Hans havehus i den nærliggende park ved Ilm var en gave fra hertugen for at knytte Goethe til Weimar – og det var da altid hans tilflugtssted i naturen. En bygning, som i sig selv nok ikke er en klassiker, men som altid er et besøg værd, er værtshuset „Zum weißen Schwan“ skråt over for Goethehaus. Her skal digteren have nydt mere end blot et enkelt glas vin.

Jeg ser hende hver dag, men hvergang jeg ser hende, er det som første gang.” Citat Goethe

Goethe House
Goethe House

Goethe og Schiller monumentet

På torvet foran det Tyske Nationalteater står Goethe og Schiller. Monumentet er lavet af billedhugger Ernst Rietschels. Goethe var fra 1791 til 1817 direktør for Deutsches Nationalteater, der var byens første hertugelige hofteater. Teateret brændte i 1825 og blev afløst af en klassicistisk bygning, der igen blev fornyet i 1907-08. Her blev Weimar forfatningen vedtaget i 1919 og teateret fik sit nuværende navn.

Goethe og Schiller monumentet
Goethe og Schiller monumentet

Weimar Haus

Weimar Haus er Tysklands allerførste historie oplevelsesmuseum, der blev åbnet i sommeren 1999. Weimar Haus, der er inspireret af lignende engelske museer, giver besøgende en fascinerende multimedieoplevelse af historien. Traditionelt teater der er kombineret med moderne underholdnings teknologi med en audio–visuel guide giver en direkte oplevelse af den farverige historie i Weimar og Thüringen. Dette er et familievenligt museum med information på fire forskellige sprog og for besøgende i alle aldre.

Zwiebelmarkt (løgmarked)

Den 2. weekend i oktober kan man i tre dage opleve et lille stykke byhistorie i Weimar. Det legendariske Zwiebelmarkt (løgmarked), der går tilbage til 1653, trækker hvert år næsten 400.000 besøgende til den historiske gamle bydel, så den klassiske by nærmest befinder sig i undtagelsestilstand. Og så går alt op i løg i Weimar: I suppen, i den berømte gryderet og i blomsterarrangementer, og i Weimar løgtærten ikke at forglemme; den er lige så vigtig som amen i kirken. Der er optræden på talrige scener med ca. 500 kunstnere i alt, og på næsten lige så mange stande falbyder de handlende deres varer.

Zwiebelmarkt
Zwiebelmarkt

Hotel Elephant

Under 2. verdenskrig boede Dér Hitlers i en suite på Hotel Elephant, som ligger med den bedste placering i byen på torvet Marktplatz. Hvis du kunne tænke dig at bo på Hotel Elephant er det stadigvæk et meget populært hotel.

Weimar Rådhus

Weimar Rathaus
Weimar Rathaus

Det første rådhus på dette sted blev nævnt omkring år 1400, men det brændte ned. Det nuværende rådhus i neo-gotisk stil er fra 1841. Tårnet indeholder 35 klokker af Meissener porcelæn og “Glockenspiel” spiller fire gange i timen hver dag klokken 10.00, 12.00, 15.00 og 17.00. Kommer du til julemarkedet i december omdannes de 24 vinduer i facaden til en interaktivt julekalender, hvor børn sammen med julemanden åbner en låge hver dag.

Buchenwald

Ude i horisonten på den anden side af bakken ligger Buchenwald. Buchenwald var en af de største KZ-lejrer under 2. verdenskrig. Et grusomt sted, hvor der blev myrdet omkring 55.000 mennesker.

Weimarforfatningen

Det var i Weimar, at det demokratiske Tyskland kom til verden efter første Verdenskrig med Weimarforfatningen, som blev vedtaget i 1919 til 1933. Læs mere om forfatningen her: https://da.wikipedia.org/wiki/forfatning

Jeg var i Thuringen, som en del af et samarbejde med Tourist Information Thuringia og NordicTB. På min rejse boede jeg også på et kloster i Erfurt. Som altid forbeholder jeg mig retten til at skrive lige hvad jeg vil.

De bedste hilsner

Bettina

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)