Reklame for NordicTB og Catalan Tourist Board

Hvem var Salvador Dali?

Salvador Dali levede fra 1904 til 1989 i eller omkring Figueres i Catalonien, Costa Brava. Hans forældre opdagede hurtigt at han havde nogle kreative evner og allerede som lille fik han sin egen tegnestue i sommerhuset i Cadaqués. Som 12-årig sendte de ham på tegneskole i Figueres, siden fortsatte hans uddannelse på Academia de San Fernando i Madrid i 1922. Her fortsatte han også sin egen excentriske udvikling af tøjstil, langt hår og bakkenbarter. Han fik aldrig sin eksamen, fordi han proklamerede at ingen var dygtig nok til at eksaminere ham. I årene 1926 – 1929 rejste han ofte til Paris og lærte mange af tidens kunstnere at kende bl.a Joan Miró, Paul Éluard og René Magritte og selvfølgelig var han en stor fan af Sigmund Freud. Det var i denne tidsperiode han fandt sine tre temaer:

  1. man’s universe and sensations
  2. sexual symbolism
  3. ideographic imagery

Han havde en frygt for at blive glemt, men han blev kendt over hele verden, som den førende surrealist. Særligt blev han kendt for Persistence of memory, Lobster telephone og Mae West lips sofa.

Bettina i Mae West lips sofa
Bettina i Mae West lips sofa

Gala ♥

I 1929 møder Salvador Dali en 10 år ældre russisk kvinde, som var gift med surrealisten Paul Éluard og som hun havde et barn med. Mødet var både mentalt og stærkt fysisk, at hun ønsker at blive skilt og flytter fra familien i Paris til Spanien. Gala bliver Salvador Dali’s muse og businesskvinden bagved hans succes. De bliver gift i 1934. De var hvad man kalder “Partner in Crime”.

Gala
Gala

Salvador Dali House og museum i nabobugten Portlligat

Salvador Dali havde en forkærlighed til den charmerende hvide by Cadaqués, fordi han var kommet her som feriebarn, hvor han havde en tegnestue. Det startede med at Salvador Dali købte et lille fiskerskur ved den lille bitte havn Portlligat, kun et par kilometer fra Cadaqués, i 1930 af en lokal kvinde. Skuret var fyldt med fiskenet og andet udstyr til livet på havet, men det forvandlede han til en lille bolig. Med tiden købte han endnu et skur og over de næste 40 år kreerede han sit drømmested med udsigt over det blå hav og med olienmarker og national park i baghaven til ham og hans 10 år ældre muse Gala.

Det var deres private sted og da hun døde i 1982 forlod han huset.

Entrée: €11 for adgang til hus og have

Rejsetips: Kun adgang ved forudbestilling af billet online og de er sindssygt strikse!!! Så sørg for at bestille jeres indgangstid i god tid i forvejen. Kun 10 personer af gangen i slot-tider for lov at gå igennem huset.

Her er bestillingslinket: https://www.salvador-dali.org/onlinebilletbestilling

Gala Dalí Castle i Púbol

Frem til hans død i 1989 boede Salvador Dali i på Gala Dalí Castle i Púbol.

https://www.salvador-dali.org/en/museums/gala-dali-castle-in-pubol/

Læs en af mine andre artikler fra regionen

https://www.danishadventurer.dk/middelalderhus-omdannet-til-romantisk-hotel-i-santa-pau/

https://www.danishadventurer.dk/den-charmerende-hvide-by-cadaques/

https://www.danishadventurer.dk/4-hotel-anmeldelser-i-costa-brava-fra-kyst-til-by

Flere rejseartikler om Costa Brava

Fra venstre: Jennifer, Annika, Janicke, Henriikka og mig helt til højre. Fotokredit til Angie, som tog dette skønne billede af os i Salvador Dali’s have med Janicke’s kamera.

Travel bloggers i et æg
Travel bloggers i et æg

Artiklen er blevet lavet i sponsoreret samarbejde med NordicTB og Costa Brava Tourism Board maj 2017, hvor jeg sammen med 4 nordiske rejsebloggere Annika/Resfredag, Jennifer/Forever Abroad, Henriikka/Aamukahvilla og Janicke/Norske Reiseblogger besøgte Costa Brava. Vi skriver alle sammen på vores respektive sprog.

Du kan også søge på 1 af disse 3 hashtags på Instagram, Twitter eller Facebook: #inCostaBrava #CatalunyaExperience og #CataloniaCostaBrava og finde vores live storytelling fra turen.

De bedste hilsner

Bettina

One Comment

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)