Mine UNESCO World Heritage 2018 besøg fortalt i billeder.

For nogle år siden satte jeg mig et mål om, at besøge 200 UNESCO seværdigheder rundt omkring i verden.

Her i artiklen har lavet en lille fotoreportage med en kort beskrivelse af stedet sammen med et af mine billeder.

At besøge bevaringsværdige kulturseværdigheder er noget særligt, som jeg prioriterer, når jeg rejser.

Mit motiv

Jeg vælger, at besøge steder optaget på kulturarvlisten, for at lære om verdens historie og kultur. Viden som jeg deler videre til mine børn og familie og til dig der læser med på bloggen.

Der er pt. 1199 (september 2023) steder på verdensarvlisten. Hvert år kommer der nye steder til og andre kan risikere er blevet slettet.

Nogle seværdigheder er meget berømte og andre seværdigheder handler det om, at bevare en ånd, en madret, en tidsperiode, en danseart, en bygning eller en metode osv.

UNESCO World Heritage 2018

Jeg besøgte 11 kulturarvsteder fordelt i 8 forskellige lande rundt om i verden. Det er altid interessant at lære, hvad lande har af kulturarv.

Her kan du se min komplette UNESCO World Heritage 2018 liste. Men jeg vil hellere vise dig stederne i billeder, så du kan se hvorfor jeg har besøgt stederne.

God fornøjelse og tak fordi du kigger med.

 1. Alcazar i Sevilla, Spanien
 2. Catedral i Sevilla, Spanien
 3. Chitzen-Itza, Mexico
 4. Si’an Kaan, Mexico
 5. Uxmal, Mexico
 6. Petäjävesi gamle kirke, Finland
 7. Historiske centrum i Prag, Tjekkiet
 8. Langhe vinområde, Italien
 9. Rock art i Alta, Norge
 10. Varberg Radio Station, Sverige
 11. Historiske centrum i Warsawa, Polen

Alcazar i Sevilla, Spanien

Måske Sevillas smukkeste seværdighed. Det mauriske kongepalads Alcazar er en fryd for øjet med ornamentede kupler, smukke mauriske buer, mosaikker i alskens mønstre og farver og dertil kommer den flotte anlagte have med vandkunst, frugttræer, høje palmer og hemmelige kroge. Byggeriet af paladset startede i 1181.

Alcazar i Sevilla

Katedralen i Sevilla, Spanien

Katedralen er optaget i UNESCO, fordi den var oprindelig en muslimsk moské fra år 711 og er sidenhen ombygget i 1401 til verdens største gotiske kirke. Kirken er desuden 3. største kirke i verden kun overgået af Peterskirken i Rom og Saint Pauls Cathedral i London. Jeg vil anbefale et besøg i tårnet, så du kan se buerne fra moskeens tid og den fantastisk udsigt over byen Sevilla.

Catedral i Sevilla

Chitzen-Itza, Mexico

Et af verdens 7 vidundere hører Maya ruinbyen Chitzen Itza i Mexico under. Midt i ruinbyen ligger El Castillo – den pyramideformede bygning, som du ser på billedet. Byen menes at være strategisk anlagt her pga. underjordiske floder og dybe afgrundshuller, som også kaldes en cenote. Cenoten Segrado i byen blev brugt til ofringer af både gaver og mennesker.

Chitzen-Itza i Mexico

Si’an Kaan, Mexico

Si’an Kaan er et virkelig skønt naturområde og biosfærereservatat en times kørsel syd fra Tulum på Yucatan halvøen. Her er et rigt dyreliv med søkøer, skildpadder, delfiner, farvestrålende fisk i koralrevet og fugleliv. Der skulle også være krokodiller, sagde vores guide, som tog os med på opdagelse i lagunen.

Sejltur i Si'an Kaan i Mexico

Uxmal, Mexico

Uxmal er en stor præcolumbiansk maya ruinby fra omkring 600-900 e. Kr. Ruinbyen Uxmal er meget velbevaret, samtidigt med den også er blevet restaureret flere steder. Arkæologer fandt byen i 1800-tallet og vores egen Dronnong Margrethe har været her i hendes unge dage. Absolut det flotteste pyramide besøg på Yucatan-halvøen.

Uxmal i Mexico

Petäjävesi gamle kirke, Finland

Petäjävesi er en gammel trækirke bygget i 1763, imens området var en del af Sverige. Kirken er optaget i UNESCO pga. træbyggestilen, hvævlinger i loftet og malerierne. Materialet er fyrretræ. Kirken blev forladt i 1920 til fordel for en ny moderne kirke, men sidenhen fandt lokalsamfundet ud af dens unikke konstruktion, at den er igen i drift om sommeren. 

Petäjävesi gamle kirke i Finland

Historiske centrum i Prag, Tjekkiet

Den historiske del af Prag blev opført fra det 1100 århundrede. Den gotiske Karlsbro, borgen og og katedralen i St Vitus kender vi særligt til, men der er masser af andre bygninger fra den tid der hører til den historiske del. Alt sammen i gåafstand og det er rigtig hyggeligt, at slentre rundt i centrum.

Historiske centrum i Prag Tjekkiet

Langhe vinområde, Italien

De smukke dyrkede vinmarker der snor sig op og nede af de bløde bakker i Piedmonte er blevet optaget i UNESCO i 2014. I århundreder har vinbønderne dyrket vin på markerne og traditioner gået i arv fra generation til generation. Foruden vinmarkerne danner  gamle vingårde, kirker, borge og slotte og underjordiske katedraler også rammen for helheden. Det øverste naturbillede i artiklen er også fra Langhe. 

UNESCO World Heritage 2018 Langhe vinområde Italien

Helleristningerne i Alta, Norge

Byen Alta ligger meget højt oppe i Norge faktisk kun 3 timers kørsel fra Nordkap. Inde i Altafjorden blev der for mere end 6000 år siden lavet de første billeder i sten. Det er Norges eneste forhistoriske verdensarvområde.

Rock art i Alta Norge

Radiostationen Grimeton i Varberg, Sverige

Hvad vi måske anser, som første trådløse kommunikation bygget i verden skete her på Grimeton radiostation. I 1924 byggede man radiostationen med langbølgelinier fremfor kabler, hvilket betød at Sverige havde trådløst kontakt med resten af verden. Radiostationen ligger i Halland. Det er lidt nørdet, men vildt interessant læring i forhold til den tidligere kontakt henover Atlanten.

Varberg Radio Station i Sverige

Historiske centrum i Warsawa, Polen

Den gamle del af Warsawa blev sønderbombet. 85% af Warsawa’s centrum blev ødelagt under 2. verdenskrig. En kæmpe indsats fra byens indbyggere førte til en genopretning af de smukke bygninger og galvmalerier, som igen kan ses i det gamle bycentrum. Billedet er fra en novemberdag, hvor det både var gråt og fyldt med stilladser, men byen er et besøg hver på en forlænget weekendtur.

Historiske centrum i Warsawa

Mit mål er 300 steder rundt om i verden – se her hvor langt jeg er kommet https://www.danishadventurer.dk/min-unesco-world-heritage-liste/

De bedste hilsner

Bettina

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)