Betagende Sassi di Matera – grottebyen ved Matera i Italien

Sassi di Matera er en helt specielt by der ligger ved byen Matera i provinsen Basilicata. Byen har omkring 67.000 indbyggere og er blevet kendt pga. bydelen Sassi di Matera, som er så særlig at den siden 1993 har været beskyttet på UNESCO’s verdensarvliste. Provinsen ligger helt nede i svangen mellem tåen og hælen i syditalien. Første gang de fleste af os rigtig blev opmærksom på byen var igennem filmen “The Passion of the Christ” med Mel Gibson. Andre i 2014 hvor den danske trendsætter Mads Arlien-Søborg boede i byen og lavede fjernsynsprogrammet Vilde Hoteller. Det program gjorde udslaget for denne ferie til Italien.

Se Mads i Sassi di Matera her: https://www.dr.dk/drtv/se/vilde-hoteller_-italien_48631

Sassi di Matera dengang og i dag

Sassi di Matera betyder sten. Byen er hugget ud af sten i en slugt, som engang lå under vand. Du kan stadigvæk se forstenede muslingeskaller. Indbyggerne boede i grotter sammen med hele deres husholdning, også alle deres dyr. Byen er en af verdens ældste byer i lighed med Petra i Jordan og Aleppo i Syrien. De usle leveforhold gjorde, at den Italiens regering besluttede i 1952, at give de familier der flyttede et gratis hus i den nye del af byen. Fraflytningen skete i årene 1952 til 1980, hvorefter grottebyen begyndte tilbageflytning. Ejerne havde nok aldrig regnet med at deres grotte en dag ville gå fra svinesti til luksushotel. 

Storica Casa Grotta di Vico Solitario

Sassi di Matera er en labyrint af trapper

Du skal være godt gående, for at få mest ud af byen, for det er en labyrint af trapper og bitte små snoede kuperede veje. Den første dag man ankommer til Sassi di Matera skal man vælge at ankomme ved højlys dag. 

Alle farer vild trods lys!

En tidlig arbejder i Sassi di Matera

Heldigvis kan man se Domkirken fra næsten alle vinkler og bruge som et pejlemærke, men man lærer ret hurtigt at finde en masse små detaljer, så det bliver til at finde vej.

Sassi di Matera by night

De vigtigste seværdigheder i Sassi Di Matera

 1. Duomo
 2. S. Pietro Barisano
 3. Storica Casa Grotta di Vico Solitario
 4. Madonna de Idris e. San Giovanni in Monterrone
 5. Church of Saint Peter Barisano
 6. Convento di Sant Agostino
 7. Casa Noha
 8. Palombaro Lungo
 9. Tramontano castle

Her ser du op mod kirken inde i klippen Madonna de Idris e. San Giovanni in Monterrone og går du venstre rundt om klippen kommer du til næste kirke i en grotte. Det er nr. 2 billede her nedenunder.

Madonna de Idris e. San Giovanni in Monterrone

Grottekirke

Her ser du buegange som adskiller den nyere del af Matera med Sassi di Matera. Det er her du går igennem for at komme ind i hjertet af den gamle del med huse, som er blevet moderniseret.

Passagen mellem nyt og gammelt

Den største underjordisk cisterne i Europa findes under torvet Piazza Vittorio Veneto. Stedet blev genfundet i 1991. Vandtanken kan indeholde 5 millioner liter vand. Besøget tager 1/2 times tid og koster EUR 3 med italiensk eller engelsk guide. Jeg anbefaler at gå omkring, såsnart i kommer til byen for at sikre billet til den engelske rundvisning.

Palombaro Lungo

Er byen overrendt af turister

Måske – alt er relativt. Vi er jo også turister, men vi kommer ikke i store flokke med en paraply som vores pejlemærke. I timerne 11.00 – 15.00 er der rigtig mange endagsturister. Grupperne kommer faktisk slet ikke ind eller ned i byen Sassi di Matera. De kommer ikke længere end udsigtspunktet ved Domkirken eller ved torvet Piazza Sedile. Derfra tager de til området Storica Casa Grotta di Viso Solitario og måske oplever de også udsigtspunktet ved kirken S. Agostino inden de bliver kørt videre til udsigtspunktet på modsatte side af kløften. 

Med det in mente kan du planlægge din dag i Sassi Di Matera uden at stå i kø eller måske blive et par nætter, ligesom os?

Jeg har lavet en hotelanmeldelse over Hotel Sassi, hvor vi overnattede i 2 nætter: Hotel Sassi med ualmindelig smuk udsigt over Sassi di Matera

Hvordan finder du en parkeringsplads

Kommer du i bil, så efterlad den i et parkeringshus til du skal køre igen. Tag kun det med dig du skal bruge under dit ophold i byen og lad resten ligge i bagagerummet. I Sassi di Matera er det umuligt at komme rundt med store tunge kufferter. Vi havde forinden lavet en aftale med vores hotel om, hvor vi kunne parkere. Det betød vi fik lidt rabat og garanti for en plads da vi ankom. Parkeringshuset hedder Parcheggi Nicoletti Michele og det ligger 10 minutters gang til bygrænsen af Sassi di Matera. Derfra tog det omkring 15 minutters at gå til Sassi Hotel, hvor vi boede. 

Panoramaudsigt over Sassi di Matera

Hvis du gerne vil se udsigtspunktet på modsatte side af kløften, så kan du vælge at tage på en guided tur, som også kører derhen i små minibusser ellers vil jeg anbefale du gør et stop der inden du ankommer eller på vej væk igen inden du rejser videre.

Tips til restaurant med udsigt:

 1. La Finnestra sui Sassi
 2. La Cola Cola

På vejen Via delle Beccheire og Piazza del Sedile er der mange små cafeer, lokale restauranter og små butikker. Et rigtig hyggeligt område om aftenen, men også et godt alternativ til at bo i byen.

I rundkørslen tæt ved Castello 75 ligger mange spisesteder, hvor prisen og menukortet er mere lokalt og rimeligt.

Restaurant åbningstiden er typist kl. 12.30 til kl. 14.30 og igen tidligst kl. 19.00 til 23.00. 

Rigtig god tur – et MUST see i Italien

De bedste hilsner

Bettina

2 Comments

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)