De maleriske trulli huse i Alberobello

En times kørsel fra havnebyen Bari i regionen Apulien i det sydligste Italien ligger den lille by Alberobello, som er et MUST see, fordi det er stedet for de maleriske trulli huse, som kun findes dette sted i hele verden! I 1996 blev trulli husene optaget på UNESCO’s verdensarvliste. Byen har også en “almindelig” bydel og i alt bor der omkring 11.000 indbyggere i byen. 

Via Colombo i Monte Piccolo

Hvad er et trullo hus

De første trulli huse dukkede op for omkring 500 år siden. Et trullo hus karakteriserer sig ved at være bygget kvadratisk af kalksten og med et keglet formet tag uden nogen brug af mørtel eller andet bindemiddel og kalket hvide. Mange tage er dekoreret med et symbol enten hedensk eller kristen for at beskytte menneskene mod trolddom og onde øjne.

Hvad er forskellen på Rione Monti og Rione Piccola

Trulli området i Alberobello er opdelt i to områder. Det største og berømte område hedder Rione Monti. Her finder du trullo kirken San Anthony of Padua, trullo museet, trulli huse ombygget til cafeer, barer, restauranter og souvenir shops og bitte små hoteller eller Bed & Breakfast steder. Her er omkring 1000 trulli huse.

Kirken Church of Saint Anthony of Padua er en gigant trullo, som ligger på toppen af Monti-området i byen Alberobello med en dejlig grøn park på modsatte side af vejen. 

Kirken er et godt udgangspunkt for din sightseeing rundt i byen. Der er også et pænt betalings toilet, hvis man lige har brug for det inden sightseeingturen begynder.

Billedet her er taget tæt på kirken.

Formiddag i Rione Monti

I stærk kontrast ligger Rione Piccola trulli området på modsatte side af den brede gade Largo Martelotta, som er lukket for bilkørsel inde i bymidten. 

Rione Piccola

Rione Piccola er en stille og rolig bydel primært et beboelsesområde. Her finder du ikke cafeer eller souvenir shops. Ved siden af kirken er der et lille torv kaldet Santa Lucia med perfekt udsigtpunkt over trulli husene i Monti delen. Omkring 100 meter derfra ligger en lille cafe med dit lækreste panino’er og andre apuliske specialiteter. Der er også cafeen Villa Belvedere tæt på med smuk udsigt. Priserne er lidt høje i området, men okay det er prisen!

Billedet her er taget til højre fra kirken Chiesa Rettoria Succursale e S. Lucia.

Udsigt over Rione Monti

Det er vel ikke svært at forestille sig, hvor man får den bedste oplevelse og udsigt…

Alberobello Light Festival LIVE

Hver sommer i juli måned afholdes der Light Festival LIVE http://alberobellolightfestival.com/. Det er virkelig et tilløbsstykke og utrolig populært selv for de lokale. Festivalen er en interaktiv kreativ lys- og lyd festival, hvor byens facader, kirker, torve og monumenter bliver oplyst, når mørket falder på. Det er fortryllende. En festival jeg meget gerne vil anbefale, men du skal være klar over, at her kommer mange mennesker og det er ikke udenlandske turister der præger bybilledet, men italienske turister der strømmer til.

Lysshow i Rione Monti

Lysshow ved Rione Piccola

Lysshow ved Piazza del Popolo

Hvordan kommer man dertil og parkering

Du kan nemt tage toget fra Bari Centrale via Putignano til Alberobello. Toget tager et par timer og koster under kr. 100,-. Kommer du i bil, ligesom vi gjorde, så uanset hvilken vej du kommer er der gode skilte til parkering. Det er bare at vælge den første og bedste, hvis man var den type familie, men det er vi ikke, så vi valgte at køre en god bue rundt om byen og vælge den parkeringsplads på gaden Via Bainsizza ved navn Parcheggio nei Trulli. Nu, hvor jeg kender byen ville jeg nok vælge Parcheggio Anfiteatro Comunale Piazzale Biagio Miraglia. Prisen var 6 EUR for en dag.

Alberobello Et stille sted i Rione Monti

Har du lyst at besøge flere specielle byer, så ligger Sassi de Matera kun 1 1/2 times kørsel væk. Den har jeg skrevet flere artikler om her er en af dem: https://www.danishadventurer.dk/betagende-sassi-di-matera-grottebyen-ved-matera-i-italien/

De bedste hilsner

Bettina

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)