At gå vandreturen Caminito del Rey er et minde for livet.

Nationalparken er en fuldstændig fantastisk naturoplevelse og en absolut enestående vandre udflugt i Spanien. Det er ikke for længden du skal gå turen, men for den spektakulære unikke sti midt på klippevægge langs to kløfter og dalen midtimellem.

Hoyo Valley i det fjerne Caminito del rey

Hvordan finder du vej til vandreturen Caminito del Rey i bil

Du skal helt ned til Sydspanien og byen Malaga. Med Malaga som udgangspunkt kører du i retning nordvest ad A357 indtil du kommer til byen Ardales. Turen til Ardales tager en lille times tid fra Malaga. I Ardales drejer du ind på vej MA5403 og følger skiltene til Caminito del Rey. Det tager cirka 15 minutter herfra. 

Gratis parkering

Kør efter parkeringspladsen ved El Kiosko Restaurant. 

Pris for parkering: Gratis.

Er der optaget så kør et par kilometer tilbage til Parking El Carminito del Rey og betal 2 euro i parkeringsgebyr.

Du kan også køre til endestationen El Chorro og starte med at tage shuttlebussen til El Kiosko.

Toilet

Der er et toilet udenfor i El Kiosko bygningen lige inden indgangen til Túnel pequeno. Forvent meget lang kø.

Der er også toilet ved billetkontrollen, hvor den kontrollerede del af vandrestien begynder. Forvent meget lang kø.

Der er også festivaltoiletter, når turen er slut lige inden busstoppestedet og ved togstationen.

Er du naturmenneske, så tis i skoven mellem buske og træer på strækningen fra El Kiosko til kontrol punktet 🙂

Gaitanejo stien

Find vej med offentlig transport

Det spanske togselskab RENFE sælger billetter til stationen El Chorro. Billede fra togstationen El Chorro, hvor man kan sidde og vente og købe drikkelse fra cafeen.

El Chorro togstationen

Åbningstider, sæson og priser 

Vandrestien er åben hele året rundt pånær mandage og åbningstiderne er tilpasset årstiden, men i udgangspunkt er første adgang kl. 09.30 og sidste kl. 14.30. Der sælges kun entrebilletter for 2 – 3 måneder forud og der er rift om pladserne, så vent ikke med at købe til du er i Spanien, for der kan være udsolgt. Det er selvfølgelig blot min mening. Det ville jeg ihverfald ikke turde.

Pris for entre: €10
Pris for entre og local guide: €18

Shuttlebus: €2,5

Se ledige tidspunkter og køb din online billet her: https://reservas.caminitodelrey.info/?lang=en

Du kan vælge, at printe billetten eller blot vise QR koden på din mobiltelefon – begge dele er gyldige.

Husk mandagslukket!

Særlige regler

Børn under 8 år har ikke tilladelse og det er helt rimeligt (nu hvor jeg har gået turen). Du må ikke have store tasker eller backpacks med, kun en lille rygsæk. Hav pose med til dit affald og tag det med hjem. 

Shuttlebus

Hver halve time går en shuttlebus mellem de to punkter El Kiosko og togstationen El Chorro.

Pris for shuttlebus: € 2.5

Turbeskrivelse af vandreturen Caminito del Rey

Vandreturen er lineær og alle vandrere går i samme retning. Vandreturen er omkring 8 km lang i alt. Alle starter fra nord ved El Kiosko og går i retning syd og slutter ved dæmningen og togstationen El Chorro. OBS. Dette er blot en af mange vandreruter i området, hvis du gerne vil gå mere.

Gaitanejo 2.7 km (alternativ 1.5 km) – første etape

Ved El Kiosko går der to ruter en 2.7 km eller en 1.5 km. Vi valgte at tage den længste, som starter igennem Túnel pequeno og straks derefter til højre ad en lille snoet sti, som fører dig ned til floden. Her er høje grønne træer og bløde bakker. 

Gaitanejo stien med flotte bjerge

Man begynder at gå på et højt niveau og går så nedad til man kommer frem til floden og kontrolpunktet.

Rejser du på egen hånd, så skal du bare gå frem til kontrolløren uanset, hvad klokkeslæt der står på din billet (mange du ser i køen hører til en grupperejse og de venter typisk på, at de får adgang). Du bliver nu vist frem til to køer: en for grupper og en for individuel rejsende. Sørg for at gå i den rigtige kø. En sikkerhedsperson giver dig en hjem og lukker dig og de andre individuelle rejsende ind. En kort introduktion oplyses på engelsk og så er du på vej.

Hvor Caminito del Rey begynder

Canyon Las Palomas Cliff  – 2 etape

Du møder straks den første kløft og træder ud på en svævende sti bygget på klippevæggen. Stien er bygget af træbjælker og siderne af en slags hønsenet, gelænderet er runde bløde stålwire og på tværs afstivere. Der er også jernbjælker monteret i klippen spændt på stien. 

Canyon Las Palomas Cliff 

Hoyo Valley – 3 etape

Efter den første kløft kommer man ind i den grønne dal Hoyo Valley. Her går man delvis på grussti og klipper. Her er træer og du kan søge skygge på en solskinsdag. Der er bænke hist og pist til at sidde og holde en picnic eller et lille hvil. Vi satte os og nød udsigterne ud i dalen og floden, mens vi holdt en lille snack- og drikkepause.

Udsigt over Hoyo Valley

Canyon Gaitanes Gorge – 4 etape

Nu begynder opstigning ad klippevæggen i kløften Gaitanes Gorge.

Canyon Gaitanes Gorge i det fjerne

Her kommer man meget højt op og du går virkelig “i det fri” og kan se lige ned i slugten. Her vil mange føle ubehag og højdeskræk. Men samtidig er det ubeskriveligt fascinerende og smukt. Kløften og klippevæggen er på en gang storslåede, dragende og samtidig frygtindgydende.

Glasbund Caminito del rey

Sidste del af Canyon Gaitanes Gorge

Lige inden kløften slutter og dæmningen kommer til syne skal du krydse side fra den ene klippevæg til den anden klippevæg ad en smal bro. På modsatte side af kløften går man det sidste stykke på en klippesti inden man har fast grund under fødderne.

Mathias og den hullet gitterbro Caminito del Rey

Det er en hullet gitterbro, som svæver i tykke stålwire og hønsenet i siderne, altså du kan se igennem til alle sider. Konstruktionen betyder, at den bevæger sig, særligt hvis der er flere på ad gangen. Her mødte vi et ægtepar, hvor kvinden stor græd og var helt ude af den. Mon hun kom over? 

Stil dig selv det spørgsmål om du kan krydse floden ad gitterbroen!

Nedstigning til dæmning El Chorro 2.1 km – 5 etape

På modsatte side af broen er der lavet en smal sti med træ trappetrin, men skal gå ned ad og rundt om klippesiden. Trinene er meget smalle og den nemmeste måde er, at træde skrå ned, for at undgå at glide eller misse et trin. Rundt om klippen er der et langt lige stykke inden den resterende del er trapper op indtil der er fast grund under fødderne igen.

Gitterbroen og den sidste del af Caminito del Rey

De sidste 1.5 km går man langs dæmningen på grussti. 

Ude af parken finder du et par pop-op boder, et par festivaltoiletter og restauranter. Der er også en lille kiosk ved det første busstoppested. Men det er ikke shuttlebussen, som holder her men turistbusser for grupperejser. Skal du med shuttlebussen skal du lige gå 200 meter længere op ad vejen ved togstationen. Skal du med toget tilbage er der borde og stole, hvor du kan sidde og vente. Skal du tilbage til bilen ved El Kiosko må du op i shuttlebussen og køre en 15-20 minutter til du er endelig tilbage til udgangspunktet. 

Jeg håber du er blevet fristet til at gå turen eller fået god viden, så du kan tage af sted på egen hånd. Skriv gerne en kommentar til mig eller del min artikel.

Opdateret juni 2024.

De bedste hilsner

Bettina

Booking.com

4 Comments

  • Den gamle kongestien El Caminito del Rey var en dødssti og kun for ekstreme vandrere. Den var både hullet og uden gelænder og med risiko for at falde ned så mange steder. Den gamle sti er bevaret de steder den ikke er i vejen for den nye sti, så man kan rigtig følge med i hvor uhyggeligt det har været.
   Det er så de har valgt at restaurere den og genåbne for publikum, så også vi kan bevare hele historien, hvorfor den blev til overhovedet.

   Du må afsted en dag 🙂
   Dbh. Bettina

 • Hej Bettina,
  Hvor lyder det bare magisk og hvor ser det vidunderligt ud.
  Det er meget højt på min ønskeliste.
  Bedste hilsner fra Jane

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)