Vandreturer koster penge på Færøerne

Du troede nok, at naturen er gratis for alle, men sådan er det ikke på Færøerne. Nogle bakker det op, fordi der bliver vedligeholdt hegn og stier, men på andre ruter kan man være usikker på, hvorfor. Man føler i hvert fald ikke, at man får noget for de penge man giver i gebyr. Nogle steder er der jern gitter, hvor du kun kan komme igennem hvis du betaler med kreditkort. Det kan godt føles lidt frastødende. Andre steder er det bare en trælåge med en postkasse, hvor der står, at du skal betale for at gå igennem porten. 

Færinger skal ikke betale gebyr nogen steder, men alle vi andre skal betale flere steder for at færdes i naturen.

Jeg besøgte Færøerne i maj 2022, så det er fra min ferie på øerne, at jeg har kendskabet og priserne fra.

Jeg har delt vandreturerne op fordelt på øerne, hvilket jeg håber giver dig det bedste overblik.

Øen Vagar

Vandreturen til Drangarnir  man KUN gå med en guide og prisen er kr. 550,- per person. Du møder en låge, hvor turen starter på det yderste del af havnen i Sørvagur. Turen er en 11-12 kilomenter og tager 4-5 timer t/r.

Alternativt kan du sejle med RIB båd til kr. 650 per person for en times sejllads.

Drangarnir vandreturer koster penge på færøerne

I byen Midvagur er den berømte vandreture til Bøsdalafossur vandfaldet og Trælanípan. Men den er ret udskældt, fordi turen koster kr. 200 per person. Turen er omkring 7 km. Rigtig mange ved ikke denne tur koster penge og derfor bliver de meget skuffet. Tidligere kunne man gå her, men den er blevet spærret. Nu kan man kun gå den fra Midvagur.

Bøsdalafossur vandreturer

Dunnesdrangar er en tur på egen hånd, som ikke officielt findes. Sværhedsgraden er ikke høj, men stenformationerne Dunnesdrangar er ude i vandet, hvor bjerget slutter og du kan falde direkte i havet. Det er farligt. Der er ingen vandresti og man går på vådt mosset hede, hvor der yngles, så hvert skridt skal tages varsomt, så man ikke træder på fugleæg. Her er ikke noget gebyr for turen findes officielt ikke 🙂

Dunnesdrangar vandretur

I byen Sandavágur er den fine lille vandretur på en 15 minutters tid til Trøllkonufingur. Der er bænke opstillet til at sidde og nyde udsigten. Turen er gratis, men forbudt for køretøjer på to hjul.

Trøllkonufingur

Øen Streymoy

Mellem to store bjerge i dalen Saksun ligger der en rigtig skøn vandretur til Saksun lava strand. Turen tager omkring 2 timer t/r og kan kun gåes når det er lavvande. Derfor skal du checke tidevand inden du vælger dag og klokkeslet. Turen er lukket af med et jerngitter, som kan passeres mod gebyr kr. 75,-, som skal betales med kreditkort. Se billedet øverst i artiklen. Det er den nedre parkeringsplads ikke langt fra søen Saksunarvatn, hvor turen starter.

Fra Saksun og hen over bjerget til Tjørnuvik findes der er en længere vandrerute. Den er t/r omkring 14 – 16 km. Den kan kombineres med byen Haldarsvik, så man får en rundtur. Det vil være en dagsrejse på en 16-20 km. Der går offentlig transport med bus til Halduvik og Tjørnuvik, men ikke til Saksun.
Jeg så ingen skilte i nogen af de 3 byer med priser, så den er endnu gratis.

Halduvik og Tjørnuvik og Saksun

Øen Eysturoy

Fra Eidi finder du vandreturen til toppen Eloiskollur med udsigtpunkt til Risin og Kellingin. Turen tager mindst 2 gode timer. Jeg har ikke nogen oplysninger om den koster penge.

Færøernes højeste punkt Slættaratindur er på Eysturoy, som mange vandrer op til, da det er en ting at komme til det højeste punkt. Du skal regne med en 3 timers vandring t/r. Jeg har ikke nogen oplysninger om den koster penge.

Vandreturen i Gjogv gamle havn til udsigtspunktet koster kr. 50. Vi var virkelig begejstret for denne vandretur, som starter til venstre for havnen. Her går du langt klippesiden og ender ved et udsigtspunkt. Vi så masser af søpapegøjer langs klipperne.

Vandreturen i Gjogv

Øen Kalsoy

Kalsoy er øen, som på en gang pludselig blev verdenskendt efter James Bond dør her. Du kan i dag finde hans mindesten tæt ved det berømte fyrtårn. Jeg vil anbefale alle, at gå den smukke tur fra byen Trøllanes til Kallur Fyrtårn. Turen er i alt omkring 4 km, hvilket ikke lyder af noget, men der er stor stigning i begyndelsen af turen og det betyder også på hjemturen en rimelig stejl nedstigning, men jeg tror nu de fleste kan tage turen. Du skal bare tage dig god tid og have vandresko på. Vandreturen er pt. gratis.

En returbillet med færgen til Kalsoy koster kr 160,- med to passagerer (maj 2022). 

Kalsoy vandreturer på færøerne

Øen Vidoy

Byen Vidareidi ligger smukt i en dal mellem to store bjerge. Her er en berømt vandretur Villingardalsfjall – Enniberg, men vær opmærksom på den koster kr. 200,- i kontanter.

Villingardalsfjall kontanter færøerne

Tiderne jeg har skrevet turerne tager passer bedre til danske vandrere. Tiderne de lokale nævner lykkedes ikke os at opnå.

Kender du til vandreturer som koster penge på Færøerne eller har du en anden erfaring, så giv mig gerne besked.

De bedste hilsner

Bettina

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)