Forlænget weekend i Istanbul 5 dage og 4 overnatninger

Hjemvendt efter en forlænget weekend med 5 dage og 4 overnatninger i Istanbul deler jeg her alle mine noter fra Tyrkiets største by, som forøvrigt er en mega fed kultur og kaotisk storby.

Der bor officielt 16 millioner mennesker - uofficielt 20-24 millioner fortalte de lokale os og 20.000 taxier, så forvent en travl storby med masser af liv, snak og trafik overalt.

Jeg lærte, at køerne til seværdigheder med entre er enorme om formiddagen og ebbede ud om eftermiddagen, så mit råd er at vælge andre typer af seværdigheder om formiddagen og de berømte seværdigheder efter frokost hen på eftermiddagen.

Jeg erfarede, at besøge moskeerne om fredagen var mest interessante, fordi mange lokale kommer kun en gang om ugen i moskeen og det er til fredagsbønnen. Det er omvendt også den dag du skal undgå, hvis du vil have mere ro.

Hagia Sofia

HUSK tørklæde, hvis du er kvinde og for alle gælder det, at man skal tage sine sko af og stille udenfor inden man træder ind.

 

Dag 1

Du ankommer til en af de to lufthavnen i Istanbul og skal beslutte om du vil rejse med bus, metro eller privat lufthavnstransfer til hotellet. Læs i min anden rejseartikel, hvordan du sikkert kommer frem til hotellet: Offentlig transport og taxi scam i Istanbul

Check-in på hotellet - måske et hurtigt bad og tøjskifte tilpasset temperaturen og årstiden i Istanbul. Vi kom fra gråvejr og regnjakke i november i Danmark til 20 grader og sommerjakke.

Gå en tur i nærområdet og spis en lokal middag eller hop på sporvognen eller færgen til det sted du har udset dig for jeres første aften i Istanbul.

lokal tyrkisk mad

Dag 2

Morgen:

 • Besøg transport og industrimuseet Rahmi M Koc. Åbent 10 – 18. Lukket mandag. Gå ned til færgelejet Hasköy og sejl over til området Eyup.
 • Tag Eyup kabelbane til Pierre Loti bjerget og nyd en frokost med udsigt over byen. Der er rift om pladserne i første række, men folk bliver der sjældent længe, så tag kontakt til en af tjenerne, at i gerne seates såsnart han ser et ledigt bord, så i kan komme først i kø.

Eyup kabelbane

Pierre Loti bjerget Istanbul

 • Gå ned igennem kirkegården eller hop igen på kabelbanen ned og besøg Eyup sultan moskeen, som åben dagligt. Måske er du heldig at komme en fredag og opleve de lokale tage til fredagsbøn. Husk tørklæde, hvis du er en kvinde.

Eftermiddag:

 • Gå rundt i det farverige kuperede Balat og/eller Fener område

farverige kuperede Balat Istanbul

 • Hop på offentlig transport og besøg Dolmabahçe Palace. Åbningstid 09.00 - 16.00. Til dig der har set paladser nok, så foreslår jeg at gå en tur rundt i det offentlige paladsområde og nyd paladset beliggenhed langs Bosporusstrædet.
 • Tag færgen til den Asiatiske side fra færgelejet Besiktas til Üskudar og derfra med sporveogn B1

Aften:

 • Tag på Foodtour og prøv det lokale køkken af samtidig med du får en sjov aften i byen
 • Tag på aftenudflugt til det livlige Kadıköy på den Asiatiske side. Det vrimler med madmarkeder, boder, restauranter, cafeer og barer. Færgen sejler t/r hvert kvarter til midnat, hvis du bor på den anden side.

Marked i Kadıkoy istanbul

Dag 3

Morgen:

 • Besøg Grand Bazaar 08.30 – 19.00. Husk, at den har lukket om søndagen.
  Her er smukke velvede buelofter, butikker og boder til enhver smag og pengepung. Jeg havde et sølvarmbånd med, som jeg fik repareret for en 20-30 kroner. Jeg kom også til at impulskøbe en flot skinjakke, selvom det egentlig var lamper jeg var efter. Det må blive næste gang. Her er en del der taler både dansk og andre sprog. Det er ikke usædvanligt at mange har boet et sted i Europa og vendt retur til Tyrkiet.

Indgang til Grand bazar tyrkiet

Grand Bazar

 • Gå videre til Spice Bazaar  eller som nogle kalder den; Egyptiske Bazaar. Den åbner tidligt kl. 08.00 – 19.30 og om søndagen åbner den kl. 09.30 søndag. Også et skønt sted med masser af skønne ting der frister. Jeg købte de to krydderier med hjem, som bruges i det tyrkiske køkken Sumak og Isot peber

Spice bazar indenfor i Istanbul

spice marked istanbul

Eftermiddag:

 • Cisterne 09.00 – 19.00 + aftenåbent med særlig billet. Entre fra 495 TLR for turister. For guds skyld køb billet til Cisterne på forhånd, for køen blev aldrig kortere nogen af de dage vi gik forbi.

Cisterne i Istanbul

 

 • Her er link til Cisternes egen hjemmeside, så du kan læse om deres program: http://yerebatansarnici.com/. Når du køber billet på deres egen side videresendes du til Passo, hvor du skal oprette en konto mv. Det var ret besværligt, så du kan overveje at købe billetter inkl. audioguide til kr. 268,50 (reklamelink).
 • Hagia Sophia er dagligt åben fra kl. 09.00 – kl. 22.00. Og kirken/moskeen var gratis at besøge lige indtil den 5. januar 2024. Indtil den dag kunne alle besøge stedet og bevæge sig rundt, selvfølgelig med respekt for de bedene, men nu er der spærret af og med mange restriktioner inde i kirken/moskeen. Det er i mine øjne en katastrofe den forandring der er sket i kirken siden Erdogan besluttede at lave den til en moske i sommeren 2020. Nu er der meget begrænset adgang, dyr entre omkring 200 kroner og som altid husk tørklædet som kvinde. Reklamelink:
 • Süleymaniye moske er den største kejserlige moske. Åbningstiden er 08.30 – 16.45. Gratis entre
 • Valens akvædukt bygget i Romeriget, som forsynede Konstantinopel med vand i mange århundrede.

Aften:

 • Cicek passage – livligt lille passage med restauranter
 • Nevizade området – spisemiljø om aftenen med fortovsrestauranter

Dag 4

Morgen:

 • Opsøg Pera Palace hotel og spørg receptionen om retning til, at besøge Ataturk hotelværelse 101 museum inde på hotellet. Åbent 10.00 – 11.00 og igen 15.00 – 16.00. Gratis entre. Du kan samtidige besøge det smukke konditori i samme bygning.
 • Tünel tram er en historisk kabelbane der kører mellem to togstationer Karaköy og Beyoğlu. Man kører fra bunden af bakken Karaköy op til Galata Tower, Beyoğlu. Turen tager 5 minutter. Her er lokationen på Google Maps på den ene station: https://maps.app.goo.gl/HGhmsTEcRFendE5N9
 • Galata Tower er åbent fra 8.30 – 22.00. Det er et museum med entre 30 EUR. OBS!!! PT lukket 24-04-2024. Om aftenen er der et flot lysshow på facaden. Og har du bord på den tyrkiske restaurant Guney Restaurant kan du spise og få show samtidig.

galata tower om morgenen

 • Cukurcuma boheme område med bakkede smalle gader, cafeer, design, vintage og antikbutikker. Oprindeligt det ikke-muslimske kvarter i hovedstaden. Der skal arbejdes lidt for at finde perlerne, fordi de ligger ikke samlet.

Eftermiddag:

 • Topkapi Palace 10.00 – 16.00. Pris enten 700 TLR eller 950 inkl. adgang til Haram-området. Det vil jeg stærkt anbefale du køber med, fordi det var utrolig flot. Køen til billetlugen skal du forvente er lang. Du kan droppe køen og købe entrebilletter på forhånd og springe bøvlet over - se mulighederne her Topkapi Palace entre med guide (reklamelink). Vær opmærksom på at skiltningen er dårlig, så har du købt billet på forhånd, så sørg for at komme i den rigtige kø.

Topkapi palads

Aften:

 • Tag hen til kvarteret Şeftali Sk ikke langt fra cisterne og find en Rooftop bar eller restaurant og se solnedgangen med smuk udsigt til Hagia Sofia på den ene side og Den Blå Moske på den anden side. Priserne er høje og jeg ved ikke med maden. Vi havde lidt en ide om at det kunne være en turistfælde, så vi købte en gang at drikke og gik på restaurant andetsteds bagefter.

Rooftop bar istanbul

 

 

Dag 5

Morgen

 • Check ud og få din bagage opbevaret aflåst på hotellet.
 • Fyld kufferten med nyt tøj, sko, turkish delight og souvernirs fra den lange berømte shopping gågade İstiklal Cd. i  Beyoğlu området.

sporvogn T3 Istanbul

 • Er shopping ikke din ting, så kør med sporvogn fra Beyoğlu Tünel hele vejen op ad bakken og gennem gågaden İstiklal til Taksim Meydan stoppestedet ved Taksimpladsen. Herfra kan du skifte til Funicular F1, som går til Kabataş. Hvorfra du kan sejle langs Bosporus strædet og sejle over på den asiatiske side eller besøge Dolmabahçe Palace området, hvis du sprang det over forleden dag.

Eftermiddag

 • Det er tid til at hente din bagage på hotellet og køre ud til lufthavnen.
 • Begge lufthavne er meget store og moderne, så husk at have tid til sikkerhedskontrol og paskontrol, for du er udenfor EU med alle de regler der følger med.
 • God hjemrejse.

Nu er det bare at tage fra mine oplevelser og lave en rejse og et program, som passer i jeres rejse til Istanbul.

De bedste hilsner

Bettina

Ekstra oplevelser lidt udenfor byen

Ferikoy loppemarked fredag og søndag 08.00 – 18.00 eller Camlica Tower kl. 10.00 – 22.00

Glem ikke at smage Turkish delight

Ali Muhiddin Haci Bekir siden 1777 eller Hafiz Mustafa 1864 - begge berømte Turkish Delight kagebutiker i Tyrkiet.

Følg Bettina på sociale medier

Powered by GetYourGuide

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)