Rejs med offentlig transport og undgå taxi scam i Istanbul

Istanbulkart - Tyrkiets svar på Rejsekort

Det er et MUST at anskaffe sig et Istanbulkart, hvis du skal rejse med offentlig transport i Istanbul.

Et Istanbulkart koster 50 tyrkiske lires (TLR) at anskaffe altså knap 12 kr.

Du kan købe det i ankomsthallen i begge lufthavne i Istanbul. Kig efter en gul eller blå automat. Køb kortet, tank det op (se beskrivelse lidt længere nede i artiklen) og du klar til at hoppe på metroen eller lufthavnsbussen.

Offentlig transport i Istanbul gul automat

Hvis du har booket lufthavnstransfer ved ankomsten, så kan du altid købe kortet på alle stationer, færgeoverfarter og store busstoppesteder inde i centrum. Spørg eventuelt din receptionist, hvor nærmeste sted er.

Istanbulkart gælder i hele byen med alle de offentlige transportformer du vil møde:

  • Bus
  • Lufthavnsbus IETT
  • Metro
  • Sporvogne
  • Tünel
  • Kabelbane / funicular
  • Marmaray tog
  • Alle færgerne, som sejler på kryds og tværs af strædet

Istanbulkart kabelbane

Kabelbanen til udsigtspunktet Pierre Loti Hill går henover den enorme Eyüp kirkegård.

Kan du se hvem, som stjal fokus på billedet herunder?

Offentlig transport i Istanbul og færge

I kan alle bruge kortet også samtidigt!

Kortet er ikke personligt og derfor kan i være flere om at bruge et kort. Faktisk helt op til 5 personer. Det er så simpelt at du først skanner / bipper en person igennem, som går igennem og derefter dig selv til sidst.

Hvad koster det at køre med offentlig transport

Hver tur koster 15 TLR = 3,6 kr (november 2023).

De fleste metroture koster 30 TLR = 7,2 kr (november 2023).

Til forskel fra andre storbyer, så sker der det, at når du skal skifte metro / sporvogn eller andet, så går man ud igennem bommene og scanner sig ind igen. Altså med andre ord, hver gang du skal skifte undervejs koster det 15 TLR. Det er stadigvæk utrolig billigt og en ufattelig nem måde, at komme rundt i Istanbul med offentlig transport.

Istanbulkart findes også i en online Mastercard app funktion, som også fungerer som betalingskort, men det nåede vi aldrig at gøre brug af. Måske en fordel for dig.

Sådan tanker du kortet op

Find en gul eller blå automat ved et stoppested eller station. Vi så flest gule automater. Om du bruger en gul eller blå automat betyder ingenting - de blå er nyere og tager højere sedler, samt kreditkort, men vi oplevede også nogle gule tager kreditkort! Så hvis du kender forklaringen må du gerne dele den med mig 🙂

Vælg sprog - scan dit kort - put pengeseddel i automaten - klik afslut. Automaten oplyser dig nu din nye saldo.

Det er nemt og du bliver guided. Hvis du er i tvivl, så ræk ud efter hjælp. Vi blev flere gange spurgt af ventede om vi behøvede hjælp.

Offentlig transport i Istanbul istanbulkart

Taxi

Det lyder jo nemt og tillokkende at rejse med taxi, men det kan være en tidsrøver. Ja, det er langt billigere at køre med taxi i Tyrkiet end Danmark, men der er mere end 20.000 taxier i Istanbul. Derfor er vejene overbelastede og du kan komme til at holde i kø med en temperamentsfuld chauffør, som kan give dig lidt et forkert indtryk af byen og de ellers meget flinke mennesker.

SCAM alarm

Vælger du, at sætte dig ind i en taxi, så nærmest lever de af at snyde alle turister. Det er en generalisering, jeg beklager, men det er desværre sandt, så vær forberedt.

Så derfor kræv de sætter taksameter til, hvis ikke bed om at bliver sat af. Selv hvis du har bestilt en taxi på Uber eller BiTaksi app, så benytter de SCAM og siger den er nede eller pludselig stoppet.

Hav kontanter med til betaling.

Skulle det hele mislykkedes, så hav kontanter klar du kan give chaufføren og var klar til at hoppe ud og lukke døren efter dig. Han vil aldrig gå ud og efter dig.

OBS! Der er en minimum opkrævning på 70 TRL

Af alle app’s er BiTaksi den mest pålidelige i Istanbul (hørt fra en lokalguide på min rejse i november 2023).

https://www.bitaksi.com/en

 

bitaksi taxi i istanbul

Lufthavn transfer

Welcome Pickups (reklamelink) bookede jeg lufthavnstransfer igennem til 41 EUR i myldretid hele den lange vej fra lufthavnen til vores hotel tæt på Taksim pladsen. Priserne differerer afhængigt af ugedag og ankomsttidspunkt, så den kan sagtens være billigere.

Dagen før afrejsen modtog jeg en Whatsapp besked fra vores chauffør med udførlig beskrivelse og billeder af mødested. Vores fly blev forsinket af uvejr og vi blev forsinket en time og den flinke chauffør var helt rolig og ventede tålmodigt på os. I sjaks regnvejr kørte han os direkte til hotellet og vi benyttede os af køreturen til at stille en masse praktiske spørgsmål.

Jeg var tryg ved den løsning og undgik scam og hustlere i lufthavnen.

Offentlig transport i Istanbul og taksim tunel

Jeg håber du har fundet værdi i min beskrivelse og egen oplevelse.
Valget er dit, men måske du efter at have læst min oplevelse vil rejse med offentlig transport for at undgå taxi scam i Istanbul.

God rejse.

De bedste hilsner

Bettina

Følg Bettina på sociale medier

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)