Skopje er ikke stor og kan opleves på et par dage og derfor har jeg lavet en guide til 3 gode udflugter fra Skopje du kan kombinere og krydre storbyferien med.

Skopje er Makedoniens hovedstad og igennem den løber floden Vardar. På den ene side er der boulevarder, overdådige nye bygninger og rigtig mange statuer og skulpturer i bybilledet (måske mere end godt er) og på modsatte side af floden er tiden gået lidt i stå og måske på mange måder lidt mere autentisk med den levende bazar, små snoede brostensbelagte gader og menneskemylder.


Læs mere om oplevelser i Skopje: 7 oplevelser i byen Skopje hovedstaden i Makedonien


1. Udflugt til Skopje Akvadukt

10 minutters kørsel uden for Skopje er der en flot bevaret akvadukt, måske bygget omkring den byzantinske tid?

Akvadukten er 386 meter lang og den har 55 buer og som noget særligt har den 42 runde huller mellem nogle af buerne.

Akvadukten er ikke noget Skopje turistbureau gør meget ud af at oplyse om. Derfor var vejen dertil også dårlig skiltet og lige inden vi når frem, som en sidste finte skal man først forbi et sigøjnerområde fyldt med affald og løsgående dyr. Det var en lille smule utrygt og ingen af os havde lyst til, at forlade bilen førend vi var helt henne ved akvadukten.

Men flot er den og bestemt et besøg værd og ingen andre havde opdaget seværdigheden – vi var de eneste turister på stedet.

Skopje akvadukt
Den gamle byzantinske akvadukt i Skopje

2. Udflugt til Millennium Cross og bjerget Vodno

13 km fra centrum af Skopje ligger bjerget Vodno og på toppen står byens 66 meter høje vartegn Millennium Cross.

Vi kørte i vores lejebil (reklamelink) derhen og parkerede bilen på den tilhørende parkeringsplads. Hvis du skal med bussen fra Skopje skal du gå hen til JSP’s busstation og tage bussen til Middle Vodno. Bussen kører hver time fra centrum kl. 08.20 og fra bjerget kører den retur igen hver time startende fra kl. 09.40.

Pris for busbillet 50 Denar. Hvis i rejser flere sammen kan det måske lige så godt betale sig, at købe en taxi for omkring 300 Denar.

Det første du møder på bjerget er en lille park med små boder og borde-bænke sæt, så man kan sidde og hygge sig. Inde i parken kan du tage kabelbanen til toppen af bjerget Vodno.

Pris: 120 makedonske denar (MKD) per person // kr. 15. Medbring kontanter.

Svævebanen fra Skopje til bjerget Vodno
Svævebanen fra Skopje til bjerget Vodno og korset Millenium Cross

Rigtig mange benytter byens kabelbane, så bliv ikke overrasket over, at stå i kø med både motionister, vandrefolk, familiegrupper, kærestepar og mountainbikeryttere. Nogle køber en returbillet og andre en enkeltbillet. Alle vil op på toppen.

→ Kabelbanen lukker klokken 17.00

 
Millenium Cross
Millenium Cross på toppen af bjerget Vodno

Millennium Cross i Skopje
Millennium Cross i Skopje

Udsigten er smuk udover byen Skopje, landskabet og bjergene, men jeg var meget i chok over alt det affald der lå og flød. Bevares det var en weekend og stedet er meget populært blandt lokalbefolkningen, men naturoplevelsen falmer lidt, når man skal kigge efter, hvor man træder.

Har du tid til en pause er der en lille cafe, som sælger drikkevarer, snolder og is. Vi købte en is og fandt et smukt udsigtspunkt, og trods affaldet, glemte tid og sted.

udsigten fra Vodno bjerget
Udsigten fra Vodno bjerget

3. Dagsudflugt til Matka Canyon

Det tager kun en halv time i bil eller 45 minutter med lokalbussen, at komme ud til Matka Canyon. Det første stop er parkeringspladsen og derfra er der endnu et kvarters gang til du kommer hen til St. Andrew Monastary, kajen med bådene og et lille hotel med cafe og restaurant. Et dejligt sted men populært, så du skal være heldig, at få en plads til at sidde og nyde udsigten.

 
Matka Canyon
På Matka Canyon kan du tage en sejltur langt ind i kløften

Vi hopper på en båd – det koster 400 makedonske denar // kr. 50 per person og få minutter efter er vi på vej ned ad kløften.

Pristavle i Canyon Matka
Pristavle i Canyon Matka
 
 
Matka Canyon
Smukke farver i Matka Canyon

Træerne og klipperne ændrer form og farve jo længere vi bevæger os ind i kløften og vi tænker alle sammen, at det er en helt vildt smuk natur. Solens stråler giver smukke nuancer i vandet og på bjergskråningerne. Udover bådture er her flere vandreruter. Herude på båden er der utroligt stille og roligt. Vi hører kun lyden fra vandet og os selv tale sammen. Måske skyldes roen at det er sidst på sæsonen, fordi vi er på efterårsferie.

Kan du skimte stien hugget ud i bjerget på billedet?

 
Vandretur i Matka Canyon
Du kan også tage på vandretur i Matka Canyon

Stilheden forsvinder, da vi går i land for at se en af de utallige grotter, som er her i dalen. En skoleklasse er på udflugt og pludselig er grotten ikke længere interessant for børnene, da de får øje på mine børn.

Vi går ned i grotten Vrelo og det føles som om trapperne aldrig får ende.

Heldigvis er der en smule lys for trinene er våde og indimellem drypper det i hovedet på en. Vi stopper op og endnu længere nede i grotten kan vi skimte vand og vores guide fortæller os om underjordiske gange, som dykkere har fundet.

Vi vender om og går ud i lyset og nyder turen i båden tilbage.

Matka Canyon

De bedste hilsner

Bettina

6 Comments

 • Hej Bettina,

  Sikke dog nogle dejlige ture man kan tage på ud fra Skopje. Jeg havde da ikke lige overvejet, at besøge Makedonien men efter jeg har læst dine indlæg er jeg da blevet fristet. Tak for super dejlig inspiration 🙂

  /Annette

  • Hej Annette

   Nej, Makedonien står ikke på så manges ønskeseddel over rejser og måske derfor vi blev fristet.
   Skopje er en mindre by og derfor er det godt at kende til lidt udflugter i oplandet.
   Jeg er rigtig glad for, at jeg måske kunne inspirere dig til en tur derned en dag?

   Hav en god dag.

   De bedste hilsner
   Bettina

 • Hej Bettina, rigtig fin guide du har lavet. Vi skal selv til Makedonien i uge 42, og skal helt sikkert omkring Matka Canyon som du beskriver så smukt. Hvilken af sejlturene var I på, den der hedder “Boat trip to the cave Vrelo”?
  Jeg er også meget nysgerrig på, hvad I gjorde med hensyn til GPS, når I kørte rundt? Vores GPS (TomTom) dækker kun vest Europa og selvom vi kan tilkøbe et Makedonien kort, for ret mange penge, så dækker kortet kun 77%. Normalt ville vi bruge telefonen, men Makedonien er selvfølgelig ikke med i firma abonnementet 3 Like Home, og det ligner at data er ret dyrt i Makedonien! Så har du et genialt tip til hvordan I fandt rundt?

  • Hej Marlene
   Ja, vi var på bådturen “Boat trip to the cave Vrelo” en tur på et par timer.
   Vi have ikke en nogen GPS med. Vi brugte vores telefoner og App’en MAPS.ME. Her kan du downloade et område eller land til offline brug og taste ruter ind ligesom på en GPS. Den kan også i nogle lande vise dig vandrestier, seværdigheder, benzinstationer, restauranter osv.
   Vi bruger den altid i kombination med Google maps.
   Google Maps App’en bruger vi, når vi har wifi til at orienterer os, læse reviews osv. og så i bilen eller “on the go” bruger vi Maps.me offline.
   Jeg skal se at få skrevet lidt om naturen og Ohrid Lake inden i rejser 🙂
   De bedste hilsner

   Bettina

  • Hej Bettina,
   tusind tak! Maps.me var lige præcis det geniale tip, som jeg ledte efter – appen er hermed installeret.
   Må jeg spørge til, hvor nemt det var at finde hæveautomater? Det virker nemlig ikke muligt at skaffe denarer hjemmefra. Jeg kan læse mig til, at det er bedst at have kontanter med, når man bevæger sig udenfor Skopje? Men jeg kan også læse at de nogle steder foretrækker Euro fremfor denarer, hvad var jeres oplevelse af dette? På forhånd tak.

  • Hej Marlene
   I nogle lande kan man ikke leve uden Maps.me og i Makedonien er den uundværlig. Vi brugte den også til at finde vandrestier i den sydlige del af landet.
   Vi hævede penge dernede uden problemer og brugte deres lokale valuta rundt i landet. Det var kun nogle steder i Skopje or Ohrid vi kunne betale med visakort. Jeg tør ikke sige, hvor det er de foretrækker EUR. Jeg husker det blot som et sted, hvor det hele foregår med kontanter og så snart vi var ude af Skopje, så blev det meget lokalt og tilbage i tiden. Tiden står stille dernede – ude på landet.

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)