Skopje er med sine 500.000 indbyggere Makedoniens hovedstad. Rundt om byen er der høje bjergkæder og du kan i det fjerne skimte lidt sne på toppen af en af tinderne.

I 1963 blev 80% af byen ødelagt af et stort jordskælv og for mig lignede det, som om de bygger en moderne bydel på den ene side af floden Vardar og bibeholder det gamle osmaniske centrum på modsatte side.

De to bydele står i stor kontrast til hinanden.

På den ene side af den gamle stenbro finder du et misk mask af statuer, skulpturer, kunst, kæmpe bygninger med søjler (som om de ikke kan give slip på deres græske fortid), hoteller, moderne cafeer og barer i stor kontrast til bazar med 1000-vis af sko og elektronik forlængst outdated, grøntsagsmarkedet, moskeer og den lille håndværkers hverdag.

Rejseguide til Skopje – her er 7 lokale oplevelser

Skopje er en mindre by og efter et kvarters gang bevæger du dig allerede på kanten af centrum, hvor den ene etageejendom efter den anden skyder op som høje nøgne træstammer i en skov. Et finere beboelsesområde kan du finde for foden af bjerget Vodno, som du vil komme forbi hvis du tager på udflugt til Millennium Cross.


Tips til udflugter fra Skopje: 3 gode udflugter fra Skopje i Makedonien


Skopje by kan opleves på et par dage og som dansker er det rigtig billigt, at spise og drikke ude.

Her har jeg samlet mine highlights fra vores efterårsferie.

1. Den gamle stenbro over floden Vardar

Old Stone Bridge
Den gamle stenbro “Old Stone Bridge” der adskiller den nye moderne og det ældre osmaniske centrum

2. Square Macedonia og Alexander den Store Statue

Torvet er omdrejningspunktet for hele byen. Det er herfra alt sker… samlingspunkt, mødested, TV stationernes baggrundskolisse til broadcasting. Hvis du skal ses eller opdages, så er det her det sker. Her er to næsten identiske billeder taget med 12 timers mellemrum.

Alexander den store om dagen
Alexander den store om dagen

Alexander den store om aftenen
Alexander den store om aftenen

3. Kunst, skulpturer og kitsch

Den ammende kvinde og fontainen
Den ammende kvinde og fontainen ved Makedoniens Arkæologiske Museum

Kunst i Skopje
Kunst langs floden Vardar i centrum af Skopje

4. Den gamle bydel

I den gamle osmaniske bydel kan man nemt fare vild ad de små smalle kringlede veje og gudskelov for det, så man kan få en på opleveren. Fra den gamle stenbro går du til det gamle Cifte Haman, et tyrkisk bad fra 15. århundrede, som er omdannet til The National Gallery of Macedonia med underafdeling i Daut Pasha Hamam og flere andre gamle bygninger har fået et nyt liv f.eks til et hotel, trods forvandlingen synes jeg stadigvæk der god autentisk energi i bydelen, når blot man vælger, at gå lidt ned af de små sidegader.

national gallery of macedonia
I de gamle hamam bygninger finder ligger The National Gallery of Macedonia

Den yngre mand på cykel hjælper den gamle mand
Den yngre mand på cykel hjælper den gamle mand

Butikker i den gamle bydel
Butiksgade i den gamle bydel

Her er gader med traditionel håndværk, te saloner ved siden af shotsbaren og mikrobryggeri, moskeer side om side med den ortodokse kirke.

Den gamle bydel bærer tydeligt præg af mange forskellige herredømmer igennem de sidste 1000 års historie, samt forskellige religioner.

Gå tilbage på den lidt større gade Bitpazarska og forenden drej ind på Kiril Percinovik, hvor det store udendørs marked ligger. Her bliver handlet ALT. Det er lidt kaotisk – det er sjovt.

Skopje Bazar
Skopje Bazar

Frisk granatæble på markedet i Skopje
Frisk granatæble på markedet i Skopje

Frisk tobak på markedet i Skopje
Frisk tobak på markedet i Skopje

Vi krydser Boulevard Krste Petkov Misirkov for at se det ottomanske klokketårn, Sultan Murat moskeen og Gazi Isa Bey’s moskeen.

5. Skopje Citadel og Kale Fortress

Resterne fra et svunden imperium. Der er lidt tilbage af bymuren fra Skopjes Citadel og et enkelt tårn fra fæstningen er blevet restaureret. Det er en fin udsigt over Skopje og byens moderne stadium med sneklædte bjerge i horisonten, mere kan jeg vist ikke sige om det sted og derfor vil jeg ikke råde andre til, at bruge tid på det sted.

Skopje Citadel and Skopje Fortress
Skopje Citadel og Skopje Fortress

Skopje Stadium i Makedonien
Skopje Stadium i Makedonien

6. Mother Teresas fødehjem

Mother Teresa er født i 1910 centrum af Skopje og hendes fødehjem er i dag omdannet til et lille museum. Ved siden af Mother Teresa Memorial House kan du besøge en flot katolsk kirke St. Constantine and Elena og en lille park. Du kan også gå en tur på gaden Macedonia Street, som har flere lækre cafeer og restauranter og et godt centralt sted at bo.

Mother Teresa in Skopje
Mother Teresa i Skopje foran hendes fødehjem og kirken St. Constantine and Elena

7. Shopping malls i Skopje

Rejser du med børn, så ved du godt, at der bliver indgået små handler for at alle bliver glade. Så shopping mall skulle også lige presses ind for at tilfredsstille vores 2 teenagere 🙂

Vi undersøgte mulighederne og fandt Capitol Mall, men det blev nedstemt til fordel for Skopje City Mall, som havde flere kendte brands!!! Et fint fleretagers shopping mall med ufattelig mange butikker, supermarked, cafeer og restauranter og selvfølgelig P-plads, så der er nemt adgang. Skopje City Mall ligger 3 – 4 kilometer fra Warrier on a Horse monumentet.

Er i til shopping i centrum så er der en masse butikker mellem Warrier on a Horse og Hotel Holday Inn Skopje.

Skopje City Mall
Skopje City Mall

De bedste hilsner

Bettina

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)