3 fantastiske fortidsminder på Møn, som er værd at køre efter.

Alene på øen Møn er der registreret 24 fortidsminder på sine små 218 km². Så har du planer om, at se andet under din ferie på Møn, så bliver du nødt til at udvælge nogle og fravælge andre. På den måde fandt jeg frem til 3 åbne jættestuer dvs. via en lille åbning kunne vi kravle ind til midten af jættestuen. Den første hedder Sparresminde Jættestue, den anden Nr. Frenderup Jættestue og den sidste Klekkendehøj Jættestue.

Og her har jeg en klage til det lokale turistkontor, fordi du finder ikke fortidsminderne i den lokale guidebog, men hvis du googler https://fortidsmindeguide.dk/ og zoomer ind på Møn, så ser du placeringen af dem alle sammen.  Jeg viser lige et billede her, så du kan se pladseringen på Møn.

Klekkendehoej fortidsminde på møn

Har du prøvet at kravle ind i en jættestue?

Sparresminde Jættestue

Sparresminde jættestuen blev opført af Tragtbægerkulturen i bondestenalderen omkring 3.200 f. Kr. Der er ingen parkeringspladser, så når du finder den lille vej stiller du bilen i grøften. Der er et lille bitte skilt i grøften med lidt faldet beskrivelse af en af Danmarks Top 10 fortidsminder af den type!!!! Måske er der en synlige trampesti over bondemandens mark ellers skaber du den selv. Du ser helt tydeligt Jættestuen og grav anlægget fra vejen. Det er så imponerende.

Sparresminde fortidsminde på Møn

Sparresminde indgang

Sparresminde set indenfra

Kravle ud af Sparresmiinde

Nr. Frenderup Jættestue

Jættestuen opført af Tragtbægerkulturen ligger smukt i Møns bakkede morænelandskab og med en flot udsigt især til Hvideklint ved Østersøen ca. 3 km. mod sydøst. Da jættestuen blev opført for omkring 5.200 år af  var landskabet dækket af skov og Maglemose-lavningen, som ligger ca. 1,8 km. vest for jættestuen, var dengang en sø. Det er så ufatteligt, at den velbevarede 9 x 2 meter gravkammer kan besøges af mennesker. Du kan via åbningen af den sydøst-vendte 7 meter lange kammergang kravle ind i graven. 

Nr Frenderup fortidsminde

Nr Frenderup fortidsminde på møn

Nr Frenderup indenfor

Nr frenderup udgang

Klekkendehøj Jættestue

Store Klekkendehøj jættestue skulle være et af Danmarks mest besøgte og fineste gravanlæg fra bondestenalderen også opført af Tragtbægerkulturen (4.000-1.700 f.Kr.)!!!! Dette sted er så specielt med to adskilte gravkamre med hver sin indgang, altså en dobbelt-jættestuer! Har du måske hørt om det før? Ved vejen er der en lille bitte parkeringsplads og nyere informationsskilte. På denne lune eftermiddag en sommerdag i uge 31 mødte vi et vandrepar der hvilede benene og fik en lur op ad højen!

Igennem projektet Danmarks Oldtid i Landskabet er Klekkende høj udpejet og med i bogen af samme navn. Læs mere her: Projekt Danmarks Oldtid i Landskabet.

Klekkendehoej fortidsminde på møn

Klekkendehoej set udefra

Dobbelt jættestue fortidsminde på møn

Klekkendehoej fortidsminde på møn

Hvorfor du skal besøge de 3 fantastiske fortidsminder på Møn

Fælles for alle 3 fortidsminder på Møn er deres flotte placering i landskabet med den smukkeste udsigt over klassisk dansk landskab. De er utroligt velbevaret. Du kan kravle ind i dem og selv mærke efter, hvordan de engang blev bygget. Men sidst men ikke mindst – de er alle 3 bygget og opført før pyramidernes tilblivelse i Egypten! 

OBS: Du skal ikke være mærkeræd og komme i dit nyeste rene sæt tøj. Det var tørt da vi var der, så vi kunne børste den løse jord af os efter, at have kravlet igennem de små åbninger. Medbring mobil til at lyse eller pandelampe – eller måske begge dele, så du kan forevige dit ferieminde?

Læs om andre ture i Danmark jeg har skrevet om her: https://www.danishadventurer.dk/rejseblog-danmark/

I det hele taget et fedt tip til din ferie i hele Danmark, at finde fredede fortidsminder.

De bedste hilsner

Bettina

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)