Jeg er meget betaget af byen Isfahan, fordi byen er simpelthen bare smuk. Her er mange boulevarder med høje grønne træer, store paladser med fantastiske udsmykninger, en labyrintiske overdækket bazar, frodige haver, torve og pladser med springvand, overdådige moskeer, parker med blomster og kunst og så ligger byen ved floden Zayandeh Rud.

Isfahan er den 3. største by i Iran med ca. 1.6 milioner indbyggere.

De vigtigste highlights i Isfahan

Her er en oversigt over de absolut vigtigste highlights i Isfahan, som er et MUST see. For nemheds skyld har jeg pinnet dem på et google kort du kan dele med dig selv eller andre.

 • Naqsh-e Jahan Square
 • Imam moskeen
 • Bazaren i Isfahan
 • Masjed-e Jāmé fredagsmoskeen
 • Chahar bagh Boulevard
 • Ali Qapu paladset
 • Hasht Behesht paladset
 • Chehel Sotoun paladset
 • Broerne Si-o-Seh Pol, Pol-e Shahrestan og Pol-e Khaju – læs om broerne langs floden Zayandeh
 • Det armeniske kvarter Jolfa og Vank Katedralen
 • Sofeh bjerget og kabelbanen
 • Duetårne – læs min oplevelse om Tårne fulde af duelort i Iran
 • Varzaneh – læs om mit besøgt i De hvide kvinders by Varzaneh i Iran

Naqsh-e Jahan Square

Naqsh-e Jahan Square også kaldet Imam Square er det næststørste torv i verden. Det er 160 m bredt og 560 m langt. Det store torv er opført omkring år 1600 af Shah Abbas, fordi han valgte at flytte hovedstaden til Isfahan. Mod nord ligger den store Bazar, Sheikh Lotf Allah moskeen mod øst, Imam moskeen mod syd og Ali Qapu paladset mod vest. Oprindeligt var torvet til markedsboder, hvor handlende kunne leje en stand og sælge deres varer eller til højtider f.eks nytår kunne der holdes folkefest.

Isfahan var centrum på Silkevejen og handlende kom hertil fra alle verdenshjørner.

I dag er torvet en grøn smuk oase med springvand, handelsboderne er der stadigvæk hele vejen rundt, familier og venner mødes og hygger sig på den grønne plæne. Nogle kører med hestevogn rundt om det store bassin, børnene smider skoene og sopper rundt i bassinet, imens andre går tur for at handle i Bazaren eller besøge moskeerne eller Ali Qapu paladset.

REJSETIPS: Du skal nok sætte det meste af en dag af her, så du også kan besøge moskeerne, paladset og Bazaren.

Imam moskeen

Imam moskeen er bygget i Safavid perioden. Den har helt utrolig smukke farvestrålende mosaikfliser og kalligrafiske indskrifter og tilhører rækken af de største arkitektoniske mesterværker i den persiske kultur.

REJSETIPS: Besøget i moskeen tager en times tid.

Entre: 200,000 rials = kr. 40

Bazaren i Isfahan

Bazaren er et helt kapitel for sig selv. Bazaren i Isfahan har i dag hovedindgang fra Imam-pladsen. Bazaren er den længste overdækkede bazar i hele verden. Med passende mellemrum i det stenhvælvet loft er der indbygget lysskakter, så der bliver aldrig helt mørkt i gaderne. Når solen står højest på himlen og lyset rammer lige ned igennem lysskakterne og støvet fra livet i Bazaren blandes bliver det fuldstændig magisk at gå derinde. Der er alt sammen en mening med butikkernes beliggenhed, forgreningernes udformning, åbne torve, karavanseraier, små bedesteder, bade mv.

Guldbazargaden i Isfahan
Guldbazargaden i Isfahan

Bazaren er mere end bare boder og købmænd. Det er også et magtcentrum i Iran, fordi her er alle faktorerne tilstede i følge deres kultur: Boder, penge, moske og bade.
Her er en utrolig detaljeret beskrivelse af bazaren i Isfahan: http://www.bazaar_of_isfahan

Masjed-e Jāmé fredagsmoskeen

Fredagsmoskeen Masjed-e Jāmé ligger nord for Naqsh-e Jahan Square i det gamle kvarter af Isfahan. Moskeen er nærmest en hel lille by, fordi det oprindelige blev bygget i 842 e. Kr. og siden har de regerende shaher bygget på og udvidet moskeen med bibliotek, to store domes, gårdsplads, enorme bederum med flotte søjler, to minareter, fontaine mv.

Besøget i moskeen tager en times tid.

Entre: 200,000 rials = kr. 40

REJSETIP: Det er en super god gåtur at gå fra tovet Naqsh-e Jahan Square ind ad Qeysarie Gate langt den 1 1/2 kilometer lange gade i Bazaren op til moskeen. Du kan nemt fare vild, men så spørger du bare om vej 🙂

Chahar bagh Boulevard

Chahar bagh Boulevard er den ældste gade i Isfahan og bygget på cirka samme tid som Naqsh-e Jahan Square af Shah Abbas. Dengang var den 6 kilomenter lang og fire haver (deraf navnet) stødte op til. Gaden var kendt udover landegrænsen og var inspiration til Champs Elysee i Paris. På et tidspunkt blev træerne fældet og solgt og storheden forsvandt.

I dag er boulevarden fra det persiske imperium genskabt med træer og på begge sider er der store modehuse, koncept stores, butiksarkader, cafeer og restauranter.

REJSETIP: Perfekt til en shoppetur i byen.

Ali Qapu paladset

Ali Qapu paladset er et kongepalads bygget i begyndelsen af det 17. århundrede. Det ligger på vestsiden på torvet Naqsh-e Jahan Square. Paladset er 48 m højt med 7 etager og det er noget kringlet af smalle spiraltrapper at komme fra den ene etage til den næste. På 6. etage er der er meget specielt musik rum med indbygget akustik. Men det fedeste er nok udsigten over torvet.

Besøget i paladset tager cirka en times tid.

Entre: 200,000 rials = kr. 40

REJSETIP: Du får det bedste billedmotiv af Naqsh-e Jahan Square fra paladsets balkonen.

Ali Qapu paladset
Ali Qapu paladset

Hasht Behesht paladset

Et fint lille palads bygget i 1669. Måske bygget til kongens harem. Gå en tur igennem den flotte og velanlagte have er åben, som er tilgængelig for alle og tag et kig på paladset.

Chehel Sotoun paladset

Chehel Sotoun et et stort og imponerende palads med 20 kæmpe trækolonner. Chehel Sotun betyder 40 kolonner. Sådan går sagnet, at de 20 kolonner blev til 40 kolonner, fordi de sejler sig i bassinet foran. Det kunne jeg altså ikke helt fremtrylle af min fantasi, men haven er en dejlig grøn oase og et klassisk eksempel på en persisk have og for nylig indskrevet i Unesco World Heritage. Pavillionen er smuk udsmykket med freskoer og vægmalerier.

Entre: 200,000 rials = kr. 40

Broerne Si-o-Seh Pol, Pol-e Shahrestan og Pol-e Khaju

Broerne i Isfahan er smukke, fulde at liv og glad mennesker. De er bygget i perioden 1400 – 1600 århundrede. Du kan vælge at køre fra sted til sted og tage et billede og køre videre. Men jeg vil anbefale dig, at gå turen langs floden og nyde stedet. Jeg fortrød ikke et sekund den lange gå tur og de oplevelser vi fik med på turen.

Læs om gåturen her: broerne langs floden Zayandeh

Det armeniske kvarter Jolfa og Vank Katedralen

Vank Katedralen
Vank Katedralen

For snart 400 år siden fik en gruppe kristne armeniere lov til at komme til Isfahan af Shah Abbas (den samme Shah, som tidligere omtalt). Nogle få tusinde efterkommere bor her fortsat. I alt bor der ca. 1% kristne armenere fordelt over hele landet. Det armeniske kvarter Jolfa minder meget om resten af byen Isfahan, hvis ikke det havde været for de mange kirker der ligger i kvarteret. Den største og mest kendte af de 13 fungerende kristne kirker er Vank Katedralen. Meget inspireret af den arabiske moskeers opbygning har Vank en dome med et kors på toppen. Hele katedralen og området er sandfarvet og gemt bagved en stor murvold. Der er en meget fin og elegant gårdsplads rundt om katedralen og kristne såvel, som gæster med anden religion går rundt og hygger sig eller sidder og småsnakker på en skyggeplads. Inde i kirken er der fuld knald på de kristne skrifter på væggene og flotte billedemotiver fra både Det Nye og Det Gamle Testamente. Alt herinde står på armensk, men de har lavet gode plancher der guider dig på engelsk.

Entre: 200,000 rials = kr. 40

Udsmykningen i Vank Katedralen
Udsmykningen i Vank Katedralen

Sofeh bjerget og kabelbanen

Et par kilometer syd for byen ligger Mount Sofeh og med en højde på 2257 kan det ses på lang afstand. Der er en fantastisk udsigt fra bjerget og med kabelbanen kan du se hele Isfahan og floden Zayander Rud, som slanger sig igennem landskabet. Der er anlagte vandre- og bjergbestigningsruter, så du kan gå op og se solopgangen. Der er også et mindre forlystelsesområde med ting man kan prøve, bowlingbane, springvand og en skøn park til picnic-turen. Her er altid mange mennesker.

De elsker at tage herud og hygge sig.

Derudover er der selvfølgelig en hel masse andre highlights i Isfahan såsom små hyggelige cafeer, spisesteder, udsigtspunkter, paladser ombygget til smukke restauranter mv. Men det skal du selv udforske og finde på din rejse 🙂

De bedste hilsner

Bettina

2 Comments

  • Isfahan skal helt sikkert på din liste, når du vælger at rejse til Iran. Et valg du ikke kommer til at fortryde, men det er vigtigt at overveje rejsen, fordi som dansker kan jeg ikke længere rejse til USA på et Esta.

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)