At jeg skulle svømme med hvalhajer i mit liv – det havde jeg aldrig troet!

Hjertet banker og søsygen sniger sig ind på mig.

Næsten 2 timer skulle der gå, førend kaptajnen peger ud over havet. Vi kan kun se en masse både i det fjerne, men der er nok en grund til bådene ligger lige der.

Hvalhaj bådudflugt
Hvalhaj bådudflugt

Vi har været meget tidligt oppe og sammen med en anden børnefamilie fra Belgien og en voksen herre fra Tyskland sejler vi direkte ud på havet fra den lille laid back ø Holbox, hvor vejene er grus og bilerne er golfvogne, til det dybe hav, hvor hvalhajerne spiser sig mætte i plankton.

Hvalhaj som er sulten
Hvalhaj som er sulten

Hvalhajerne er grunden vi er rejst på sommerferie i juli måned til øen Holbox, fordi om sommeren fra juni til september er der hvalhajer i farvandet ud for øen. Hvalhajer er verdens største fisk og fredeligt færdes den en 16 kilometer fra kysten, hvor den ligger i vandoverfladen og spiser plankton og andre organismer. En hvalhaj kan blive op til 16 meter lang og veje 13 tons.

Hval-dykker-instruktøren uddeler kommandoer

Jeg forsøger, at holde fokus på et punkt ude i havet, samtidig med min hånd knuger sig til stangen fra bådens tag, som skygger lidt fra den bagende sol. Vi forsøger alle sammen at være under taget, fordi solcreme er ikke tilladt, når man skal svømme med hvalhajer.

Jeg ved ikke rigtig om jeg skal kaste op eller skrige af lykke, fordi nu er vi her. Hvalhajerne er lige neden under båden, ved siden af båden, ja det vrimler med dem. Vores hval-dykker-instruktør uddeler kommandoer og de første to gør sig klar med svømmefødder og snorkel udstyr. De andre gør sig også klar og tester udstyret. Jeg sidder stadigvæk i mit hjørne af båden og kæmper en stille kamp mod søsygen, som har godt tag i mig.

Vi skal svømme 2 og 2 sammen med guiden, sådan er reglerne og heldigvis bliver de overholdt, af vores guide.

Vi er ude på dybt vand. Frygten for det ukendte under havets overflade og hvalhajer, som vi kæmpede med dagen forinden på hotellet, er fuldstændig forsvundet. Alle ombord på båden er klar til deres svømmetur med den kæmpestore hvalhaj.

en sulten hvalhaj
en sulten hvalhaj

Alle i båden har været i undtagen mig. De kigger alle sammen på mig, fordi nu er det min tur. Jeg kan se en euforisk lykke som stråler fra deres øjne, så meget at jeg i et splitsekund glemmer søsygen, som vrider min mave rundt. Mathias, min søn, lover at han skal nok tage med mig og jeg gør mig derfor klar til mødet med hvalhajen.

“Go Go Go” råber guiden

Go go go siger guiden
Go go go siger guiden

Jeg når lige at sætte mig på rælingen, da guiden råber “Go Go Go” og kaptajnen giver mig et let skub på skulderen og jeg lander i bogstaveligste forstand nærmest oven i en hvalhaj. Jeg skriger af mine lungers kraft og glemmer helt, at jeg skal trække vejret igennem snorkelmasken. Guiden kommer mig til undsætning og får mig skubbet lidt til siden, så der er plads til alle.

Guiden redder mig svømme med hvalhajer
Guiden redder mig fra at lande på hvalhaj

Er du sindssyg for en oplevelse – i et splitsekund ligger jeg hen over en hvalhaj og straks efter kigger jeg direkte ind i den kæmpestore mund på hvalhajen. Mathias har vores Gopro med og lad os bare sige, at det blev en lidt rystet optagelse, men her på billedet kan du fornemme lidt hvad jeg forsøger at fortælle.

Vi får alle sammen 2 dyk med hvalhajerne og Mathias får endda en tredje tur sammen med tyskeren. Min søsyge er næsten væk, men nu er det den belgiske far, som kramper sig til rælingen.

Svømme med hvalhajer i Mexico
Hvalhaj i Mexico

Hvalhaj på vej

På turen hjemad sad vi alle sammen lidt forstenede over den vilde naturoplevelse. Efter en times tid sejlede vi ind i en lagune og øens mangroveskov og lagde til for at spise frokost, soppede lidt og kiggede på flamingoer der stod i det lave vand.

Mangrove og lagune stop
Mangrove og lagune stop

Snorkelstop

Et særligt område langs kysten gror der på bunden søgræs, som bl.a skildpadder spiser. Her gjorde vi stop og snorklede. En rigtig dejlig oplevelse, at snorkle med skildpadder, rokker, små rev hajer og en masse kulørte fisk i alle størrelser. Hvis nu du ikke er til hvalhajer eller kommer på en anden årstid, så vil jeg anbefale dig en halvdagsudflugt ud at snorkle. Jeg tør næsten love der er garanti for skildpadder og andre smukke dyr nede i vandet.

En lille nurse shark
En lille nurse shark

Hvad koster det at svømme med hvalhajer

Pris: 2.500,- pesos omregnet cirka kr. 850,- per person

Med i prisen er båd med max 10 personer, kaptajn og en hval-dykker-instruktør, redningsvest, snorkeludstyr, frokost, ikke alkoholiske drikkevarer, samt 2 stop på hjemturen.

HUSK. Der ingen garanti for at se hvalhajer!!!

De bedste hilsner

Bettina

2 Comments

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)