Vandretur fra Montserrat til Sant Jeroni udsigtspunkt

Er du vild med at vandre og skal på ferie i Barcelona området, så vil jeg opfordre dig til at tage en tur ud af byen med toget til Montserrat Mountain National Park. Rejs med svævebanen op til Montserrat plateauet midt på bjerget til det hellige område med kloster, basilika mv. og vandre fra Montserrat til Sant Jeroni udsigtspunktet 1236 meter højt. Turen er smuk, varierende og der er en betagende 360 graders udsigt.

Det hellige Montserrat

Hvorfor besøge bjerget Montserrat

Montserrat er Cataloniens hellige bjerg. Det er stedet for åndelig fordybelse særligt omkring klosteret Santa Maria de Montserrat, som blev grundlagt for 1000 år siden. Området er det næst vigtigste pilgrimsmål i Spanien efter Santiago de Compostela. Til højtider og gudstjenester er Basilikaen fyldt med herboende troende og det er vigtigt, at vise respekt både med påklædning og adfærd. Kommer du på en hverdag kan du se Den Sorte Madonna, som er Kataloniens skytsengel bagerst i kirken i altret beskyttet bag et glasmontre.

Santa Maria de Montserrat

Sværhedsgraden af vandreturen Montserrat til Sant Jeroni udsigtspunkt

Er du vant til at gå er rundturen på 9,5 km ikke noget problem, men den første halvdel af turen skal der klatres lidt, samt en del trapper, så det skal du kunne klare. 

Montserrat sti

Vi gik den gule afmærkede vandretur med start ud af nr. 2 og retur ad nummer 1. Rundturen Montserrat til Sant Jeroni udsigtspunkt gik vi på en 3 – 4 timers tid i et stille tempo, fordi ingen af os var vant til at gå i bjerge på daværende tidspunkt. Vi kom ikke ud på nr. 3 og 3a. 

Montserrat til San Jeroni vandrekort

Men der er en lettere variant, fordi man kan vælge at gå ud og hjem af samme sti nr 1 på kortet. Så skal du starte vandreturen med at tage kabelbanen Funicular de Sant Joan op og gå til Sant Jeroni udsigtspunkt og samme vej tilbage. 

Turen er meget populær blandt de lokale, særligt i weekenden, som går den sammen med børn, venner og familie. De tager sig god tid, så derfor er den lidt svær at bedømme. Andre vi mødte løb hele rundturen, så alle typer er repræsenteret. 

Montserrat national park

Find vej til Montserrat i bil

Har du lejet bil, så kan du køre helt ud til Montserrat og op ad bjerget i aller første række. Her skal du vide, at der kun dyre parkeringspladser. Ved at parkere oppe på bjerget, så kommer du ikke med hverken kabel- og/eller svævebanen. 

En anden mulighed med bil er, at parkere nede ved floden El Llobregat enten ved svævebanen Aeri de Montserrat eller tæt på kabelbanen Cremallera de Montserrat. Så du enten kører eller svæver det sidste stykke op på bjerget. Her på billedet kan du skimte et par af parkeringspladserne.

Udsigt til flod og parkeringsplads Montserrat

Find vej til Montserrat med tog

Det er nemt at køre med tog fra centrum af Barcelona til Montserrat. Toget afgår fra Plaça Espanya tog station. 

Ruten hedder R5 Line Barcelona – Manresa. 

I billetautomaterne køber du en returbillet til 4 zoner. Billetten i automaten hedder FGC single ticket 2 Journeys. 

Pris EUR 5,75 per vej. FGC billetterne kan du købe, når det lige passer og indløse den dag du skal på turen. Læs mere om FGC billetter og priser her: https://www.fgc.cat/en/tickets/tickets-fgc/ 

Aeri de Montserrat

Svævebanen Aeri de Montserrat kan jeg love dig er meget populær. Når du kommer med toget fra Barcelona er det første stop. Her er der ikke andet, at gøre end at stille sig i kø og vente til det bliver ens tur. På uret her kan du se klokken er 10.55, så min opfordring er at ankomme tidligt og en hverdag.

Svævebanen Aeri de Montserrat koster EUR 12 for en retur og 8 EUR for en enkelt.

kø Svævebanen Aeri de Montserrat

Cremallera de Montserrat

En hurtigere måde, at komme til toppen på er at køre med kabelbanen Cremallera de Montserrat. Derfor vil du se, at alle kombi billetterne har den indkluderet og ikke svævebanen.

Cremallera de Montserrat billetten kan købes på togstation neden for bjerget- kun med kreditkort eller købes med i en kombibillet, som sælges i billetkontoret på Plaça Espanya eller online. 

Her kan du købe en kombinationsbillet på forhånd via dette link og så får du en voucher: https://vol.cremallerademontserrat.cat/

OBS!!! Med denne voucher skal du møde op på billetkontoret på Plaça Espanya åbent alle dage kl. 08.00 – 14.00 og have den vekslet til reelle billetter.

Her starter vandreturen fra Montserrat til Sant Jeroni

Når du først er oppe på plateauet, har fået tisset af  🙂 (følg skiltene) og pakket rygsækken med snacks, drikke (du kan købe mere deroppe), solcreme, vandrestokke mv. skal du gå forbi det lokale lille supermarked på din højre hånd og Hotel Alberg Abat Oliba på din venstre hånd. Gå fri af bygningerne.

Fortsæt et lille stykke ligeud og kig efter skiltet Sant Jeroni og vandrestien, som drejer lidt til højre. Det skulle give sig selv, når du står der. 

Montserrat til sant jordi vandretur Barcelona

Der er skilte her og der, som guider dig på hele rundturen.

Skilte fra Montserrat til Sant Jeroni

Du vil ikke være alene på turen, så du kan også spørge andre om hjælp.

Montsarrat bjerge

Sant Jordi 360 graders udsigtspunkt

På udsigtspunktet Sant Jordi bliver der lidt proppet til eller sådan oplevede jeg det. Alle vil gerne holde pause, samt sidde og nyde øjeblikket. Vi fandt et par gode pladser og spiste vores medbragte madpakke og nød udsigten.

Sant Jeroni udsigtspunkt

Vandreturen ned fra bjerget til Funicular de Sant Joan

Turen tilbage fra bjergtoppen og ned til Funicular de Sant Joan er stien bredere og nemmere at gå på. Den forekom mig også lidt mere besøgt, da en del vælger, at tage samme vej ud og hjem. Jeg følte dog aldrig på noget tidspunkt, at jeg blev generet af andre og ikke kunne nyde naturen og de flotte bjerge. Vi havde ingen billet til Funicularen, så den købte vi bare på stedet. Der var ingen særlig kø.

Funicular de Sant Joan

Husk offline kort til navigation

Min go-to løsning er altid App’en Maps.me, når jeg skal ud i naturen. 

Download app’en Maps.me og hent kortet over området Barcelona, så du har det off-line. Mange har data, men ude i naturen og langt fra telemaster kan du ikke altid regne med, at der er nogen service. Så aldrig gå ud uden et kort i hånden eller et kort off-line. Hvis du er mest til google, så kan du også i google maps forberede et off-line kort på din mobil.

udsigt Montserrat bjerge

Billigste og mest lokale oplevelse

Altså en opsummering for den billigste måde er at komme til Montserrat, er ved at købe en FGC returbillet, en enkelt billet med svævebanen op og kabelbanen ned eller omvendt, samt en enkeltbillet med Funicular de Sant Joan. En madpakke, lidt snacks og drikkelse, solcreme og almindeligt vandreudstyr.

Hav en fantastisk vandretur fra Montserrat til Sant Jeroni udsigtspunkt og så håber jeg det er skyfrit den dag du går derop. Vi nåede kun et par minutter førend et tågedække lagde sig over bjerget. Det forsvandt igen, da vi gik ned af bjerget.

Montserrat udsigtspunkt

De bedste hilsner

Bettina

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)