Valletta på Malta er både en by og landets hovedstad.

Nogle vil mene det er en gammel støvet by tæt på forfald og overrendt af krydstogtgæster!

Jeg vil tværtimod påstå, at byen emmer af mystik og historie fra Valletta’s oprindelse.

Når du nærmer dig Valletta skal du forestille dig, at du kører ind på en ø omkranset af høje fæstningsmure og bygningsværker alt sammen i lysebrune farvenuancer. Byen er mere end 450 år gammel og var en gave fra Johanniterordenen bygget til sårede soldater, pilgrimme og korsriddere. Men det var bare starten på Valletta’s lange historie. Er du historieinteresseret så skal du tage at læse videre her: https://www.visitmalta.com/en/a/info/valletta/

Inde bagved bymurene går der 8 snorlige smalle parallelle veje med tæt bebyggede elegante byhuse i 3 – 5 etagers højde med karakteristiske maltetiske balkoner i mange farver. Du skal samtidig tænke på, at øen Valletta og by af samme navn ligger på en lille bakketop og den er kun 1500 meter lang og 600 meter bred.

Løvevogteren i Prince Alfreds Courtyard

Her er top 5 oplevelser i Valletta på Malta

Der er utroligt mange kulturelle monumenter og seværdigheder på et ekstremt lille område og ingen orker at se det hele, for det skal også være sjovt og være tid til at gå på opdagelse, så her er mit bud på 5 oplevelser i Valletta på Malta, som du skal sætte tid af til at besøge.

1: St John’s Co-Cathedral

Facaden udefra er pæn, enkelt og stilren. I midten er der en smal høj dør med to runde elegante søljer på hver sin side og selve bygningen har to tårne der lige stikker lidt højere med synlige kirkeklokker helt oppe i toppen og et ur på den ene facade.

Men indenfor bliver du fuldstændig væltet omkuld.

Man tror det er løgn.

Det er en af katolsk kirke med et smukt overdådigt interior bygget i 1570’erne. Her er forgyldte hvælvinger og malede lofter. I marmorgulvet er der engle, skeletter og andre æteriske ikoner indlagt med et særskilt tema eller budskab i hver af de 405 grave. Der er malerier af den berømte Caravaggio. Du kan også besøge det tilhørende museum. Kirken er åben dagligt for alle, men hold øje med hvornår der er gudstjeneste, fordi så er det ikke tilladt for gæster at komme ind.

St Johns co-cathedral i Valletta

2: Lower Barracca Gardens

I alle anbefalinger står der, at du skal besøge Upper Barracca Gardens og det gjorde vi selvfølgelig. Men her er overrendt af krydstogtsgæster bl.a fordi der er installeret en elevator uden på fæstningsmuren, så de slipper for at besøge byens små gader ved bare at tage elevatoren op og tage det ene panoramabillede og sejle videre…. Ups det var min fortolkning 🙂

Jeg vil anbefale dig, til gå hen til Lower Barracca Gardens i modsatte ende af Valletta. Foruden det samme motiv ind over Grand Harbour, så finder du her et lille charmerende åndehul. Haven er meget velholdt med flotte store grønne træer, høje palmer og duftende blomster. Rundt i parken er der et bænke, hvor du kan sidde og nyde livet og tænke tilbage på livet i 1500’tallet – eller bare livet! Lige ved indgangen til haven er der en lille hyggelig cafe med almindelig priser og stort set det eneste sprog der tales er maltesisk. Kommer du en søndag kan du være heldig at hilse på familier i flere generation på tur.

Walls i Lower Barrakka GardensFamilie udflugt i Lower Barracca GardensGrand Harbour view fra Lower Barracca Gardens

3: Palace of the Grand Masters

For os var Grand Master palæet bare et must-see, fordi det har været det administrative centrum på Malta i flere århundrede. Det oprindelige palads blev bygget i 1571 og var sæde for stormesteren af Knights Hospitalliers of St John og under det britiske kolonitid tjente palæet som guvernørens palads. I dag er det Repræsentanternes Hus på Malta og kontoret for præsidenten for Republikken Malta.

Det er vildt fascinerende, at gå rundt i de store gange på førstesalen dekoreret med smukke farvestrålende kalkmalerier og tænke tilbage på, hvem der før mig har gået her og hvilke beslutninger der er blevet truffet.

Svært næsten at skelne forskel på museumsgenstand eller en ægte person

Vægmalerier i The State Rooms inde i Grand Masters Palæ

Grandmaster Palace Courtyard

4: Sportscafe

Glem alle cafeerne på Republic street, især dem der er koncentreret overfor Grand Master palæet og Queen Victoria statuen med mindre du gerne vil have et billede af præsidenten.

Vil du gerne opleve det rigtige miljø, så find en af de små cafeer i de nærliggende sidegader. Den mest autentiske vi fandt hedder TIK.s snack bar på St. Lucia’ street. Det er fodbold søndag og fik det sidste bord. Det fungerer sådan at du køber en gang at drikke og så følger der gratis snack med. Regningen lød på 2 EUR og vi var mætte, så vi lagde godt med drikkepenge, da vi forlod fodboldfesten.

Der er fodbold i fjernsynet

Lokale snacks hos TIK.S snack bar i Valletta

Tik.s Snack Bar i Valletta

5: De små afsidesliggende gader

Gå helt ud på spidsen af Valletta og ind af de små gader herfra. Det er ligemeget om du går til højre eller til venstre – bare far vild!

Det er nok at overdrive, fordi byen er så lille, for det kan ikke lade sig gøre.

Slap af og sug til dig af denne 450 år gamle bevaringsværdige by under UNESCO’s beskyttelse.

Rød postkasse

Valletta's midtby

City of Valletta
City of Valletta

PS. Det er en af mine kæpheste, at bakke op om bevaringsværdige kulturskatte under UNESCO’s beskyttelse og hele byen Valletta er registreret på den liste, som bevaringsværdig.

Hvis det lyder spændende, så læs mere her: https://www.danishadventurer.dk/rejsetips/unesco-world-heritage/

De bedste hilsner

Bettina

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)