Du har sikkert været på mange dejlige ferier med dine forældre, som barn og skønne rejser med dine venner. Måske har du mest rejst med et af de store charterbureauer, hvor det hele har fungeret godt og alt har været planlagt og dine rejseforberedelser handlede om at få pakket kufferten.

Alt har været trygt.

Men nu er du videre – du har fået en familie og måske har du også fået børn og sammen vil I ud og opleve verden på en anden måde!

I drømmer om at rejse på egen hånd 🙂

At rejse på egen hånd er ikke for alle og det kræver mange rejseforberedelser og rigtig mange timers planlægning derhjemme, fordi du er din egen herrer hele vejen og du skal være beredt på godt og ondt.

Du skal stille dig selv alle de spørgsmål du ikke kender f.eks:

 • Hvad skal jeg gøre hvis bagagen ikke kommer frem
 • Hvem tager ansvar for min flybillet, hvis flyet ikke afgår
 • Hvor går jeg hen, hvis jeg bliver syg
 • Hvem ringer jeg til, hvis jeg kommer ud for et tyveri
 • Hvad skal jeg gøre, hvis jeg mister mit pas, pung, kreditkort osv
 • Hvad sker der hvis en naturkatastrofe opstår

Sådan kommer du igang med rejseforberedelser af rejse på egen hånd

Inden du går videre – så skal du kende din budgetramme – for det er hele grundlaget for din videre rejseplanlægning af rejse.

Udgangspunktet for at rejse på egen hånd er, at have rejseerfaring med sig i bagagen, fordi så er den første barriere og udfordring allerede prøvet af. Har du ikke rejseerfaring, så skal du finde en at rejse med, som har det, men det er bare min tanke.

At rejse handler ikke kun om at fræse rundt til en masse lande, men også at være tilstede. At bo der og lære byen, området, befolkningen at kende, at spise maden, at være nysgerrig, at få de lokale oplevelser med hjem i bagagen.

Er jeres rejseperiode den allermest populære af alle for os danskere, fordi det er i forbindelse med skolernes vinterferie eller påskeferie, så er den dyreste post formentlig køb af oversøiske flybilletter. Derfor er mit første råd, at det er den første post I skal købe. I skal ikke tænke på indenrigsbilletter. Dem kan i købe undervejs eller når i nærmer jer. Det betyder jo så også, at i skal have en rute i grove træk planlagt.

Lav en ruteplan

For at lave en ruteplan skal i kigge nærmere ind i nogle forskellige lokale forhold. Du skal under jeres rejseforberedelser stille dig selv nogle af disse spørgsmål:

 1. Hvorfor vil i til et givent sted?
 2. Hvad er temaet for det område?
 3. Hvornår er vejret bedst og her handler det ikke kun om at kigge på landet i sin helhed, men kigge både nord/syd/øst og vest.
 4. Er der nogle hellige begivenheder f.eks en konges død der mindes og alt i hele landet lukker ned i 3 dage!
 5. Hvordan skal i bo?

Et andet råd til jer, er at lave forskellige typer af indkvarteringer altså lidt af en veksel mellem noget mindre helt ude i ingenting agtigt og et pænt civiliseret hotel, hvor morgenmad serveres og hvor der gøres rent på værelset.

Rejser du med børn, så tag børnene med på råd og i beslutninger. Ikke de store linier, men det kunne være i en by i har fundet to hoteller i begge kan lide, så lad børnene bestemme hvilket et af dem. Inddrag dem indenfor faste rammer.

Alt dette skal ind i et dokument, så I kan huske det i planlægger og i kan danne jer et overblik både i forhold til tid, sted og økonomi.

Her er en opsummering til rejseforberedelserne:

 • Lav et rejsebudget (se mit rejsebudget eksempel til Thailand)
 • Opret et mastercard og et visakort
 • Køb rejseforsikring
 • Køb rejsevaccinationer (læs hvilke Statens Serum Institut anbefaler: https://www.ssi.dk)
 • Undersøg landets rejsevejledninger om pas, visum, terror mv. på Udenrigsministeriets hjemmeside (http://um.dk)
 • Download Coronapas og læs lokale rejserestiktioner på UM.dk
 • Husk også en medicinattest/pillepas med på rejsen ellers kan du risikerer at blive stoppet i kontrollen og/eller få medicinen konfiskeret og i værste fald arresteret. I visse lande skal pillepasset / medicinattesten også legaliseres af Udenrigsministeriet.
  http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/medicin-paa-rejsen/
 • Opret et dokument i Google docs eller lign. I kan dele (online og offline som kan tilgås på mobilen)
 • Research lokale landeforhold i perioden – land for land – skriv det ind i dokumentet
 • Træf en beslutning ud fra jeres research rækkefølgen af land/lande og hvilke områder i grove træk i vil besøge
 • Køb den oversøiske flybillet (billetter sættes til salg fra 11 måneder før afrejse)
 • Book hoteller (reklamelink)/AirBnB/hytter/hostels på dele eller hele turen – hvad der passer til jeres stil, tema og temperament. Book altid med gratis afbestilling.
 • Book bil og gerne 2 – 4 måneder før afrejse for, at få det største udvalg www.rentalcars.com (reklamelink)
 • Lagrer alle rejsedokumenter online og offline du kan tilgå på mobilen
 • Tilmeld dig Danskerlisten og hent App’en

Her er nogle af mine andre artikler, som handler om at planlægge en rejse på egen hånd:

Jeg håber mine råd og tips til din specifikke rejseforberedelse kan bruges, så du kan føre jeres drøm ud i livet.

Skriv eller ring endelig til mig, hvis jeg skal rådgive dig, fordi det er svært at få alt med og din rejse er helt unik og ligner ikke nogen andens.

De bedste hilsner

Bettina

Opdateret 19. juni 2022

 

7 Comments

 • Det er sjovt at se det fra den vinkel. Jeg har aldrig set det som et stort skridt at planlægge en rejse selv heller ikke oversøisk.
  Første gang jeg var udenfor Europa var en rejse jeg selv havde planlagt og jeg havde nu heller ikke den vilde rejseerfaring.
  Tror jeg havde været på max 5 ture i Europa jeg selv havde planlagt.
  Men jeg har så heller aldrig i mit liv været på charter eller andet planlagt på den måde, så har heller aldrig set det som en muligt, også fordi jeg synes det er alt for dyrt.

 • Godt tema. Det er et større skridt, end man måske lige tror, hvis man har været vant til pakkerejser med transfer inkl og guider på stedet og alt muligt, men der er så meget at vinde ved at gøre det selv.

  • Hej Steen
   Det er et meget større skridt for de fleste. Det er en meget lille andel der rejser på egen hånd til oversøiske rejsemål. Jeg har igennem tiden frarådet mange, at rejse selv efter en dybdegående rådgivende snak med dem.
   Men min familie og jeg elsker det på godt og ondt og jeg er altid i gang med at planlægge 1 – 2 – 3 rejser 🙂

 • Det er ikke i alle lande, man har brug for pillepas eller der er risiko for at man får konfiskeret sin medicin. Men ja – til nogle lande er det nødvendigt.
  Jeg skrev kommentaren for at gøre opmærksom på at det er vigtigt, hvis man bliver syg/kommer ud for en ulykke i ALLE lande. Jeg har fx allergi overfor en bestemt type livsnødvendig medicin, og hvis den forkerte bliver hældt i mig, kan de få alvorlige konsekvenser.
  Jeg udstyrer også ALTID mine rejseledsagere med sådan en note, og det gør også dem trygge 🙂

 • Tak for indlægget. Har aldrig selv været på pakkerejser, så jeg kører på rutine, når jeg planlægger, og det er godt at blive lidt bevidst om, hvad jeg egentlig gør 🙂 Har lige et ekstra tip til de, der har en sygdom og får medicin eller har en eller anden form for allergi. Hav ALTID en seddel på dig med navnet på sygdom/medicin/allergi skrevet på LATIN på dig 🙂

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)